TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2010. december 19., vasárnap

Egyszerű, gyors, finom = Muffin

Ezt az egyszerűen pompás sütemény fajtát először amerikai rajzfilmekben láthattuk. Ott volt minden kirakatban, hűtőszekrényben és családi étkezésnél. Csodálatosan rikító színekben, olyan volt mint egy fagyi, csak kisebb illetve laposabb tölcsérbe. Mindig csordultig töltve és a tetején szintén, valami rikító bogyó. Ezt a sütit a dagi, rosszcsont gyerek állandóan elszedte a társaitól és egypofára betömte, kaján vigyorral. -Ugye megvan?!
Ma már tudjuk, ez a Muffin. Pontosabban, ahogy Amerikában nevezik Cupcake (csészés tortácska). Feltehetőleg először az angolok készítették az ötórai teájuk mellé. Aztán átvették az amerikaiak, de ők már különböző krémekkel, habokkal, cukormázzal és gyümölcsökkel díszítették.
Manapság rengeteg fajta receptet találni itt - ott, és persze mindenkinek megvan az "igazi alap receptje", jómagam 6-7 ilyent találtam, természetesen, különbözőeket. Létezik édes és sós változata is. Amikor már meg van az általunk legjobbnak tartott "alap", csak a fantáziánkon múlik hogy, mivel ízesítjük és díszítjük.
Az én egyik variációm, így készül.







KARÁCSONYI MUFFIN
Hozzávalók: 12 db
12 dkg liszt
10 dkg darált keksz
1 p. natúr joghurt (150 g.)
2 db tojás
10 dkg cukor
1 cs. vanílliás cukor
1 dl étolaj
4 csapott mokkáskanál
sütőpor
1-1 csapott mokkáskanál
ő.fahéj, ő.gyömbér
ő.szegfűszeg
5-6 dkg kandírozott
citrushéj, szeletelt mandula

A folyékony anyagokat, tojást, ízesítő anyagokat és a sütőport, alaposan összekavarjuk ( 5-6 percig nagy fordulaton ). Majd hozzáadjuk a lisztet és a darált kekszet, de ezekkel már nem keverjük túl sokat. A mandulából és a citrushéjból egy keveset félre teszünk , ezzel díszítjük majd a muffinjaink tetejét, a többit a tésztához adjuk. A muffinsütőt papír kapszlival kibéleljük, bele kanalazzuk a tésztát, díszítjük a félre tett anyagokkal és gázsütő 5 fokozatán 15-20 percig sütjük.

5 megjegyzés:

  1. Az első megjegyzés: :D
    A joghurtot kihagytam, helyette a tojások fehérjéjét kemény habbá verve kevertem a tésztába, amit előtte kb. egy deci fűszeres kihűlt forralt borral bolondítottam.

    VálaszTörlés
  2. Akkor különösen finom, ha Egri Leánykával öblitjük le, már csak az utóiz miatt.

    VálaszTörlés
  3. elnezest,de,4 csapott kanal sutoport tenni egy sutemenyhez...es meghozza muffinhoz...tulzas,sot mondhatni borzalmas!!!!!!!szinte agyverzest kaptam!szegeny emberek,akik ki is probaljak...ez egy puffasztoot bomba!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  4. ja.....es megvalami a negy csapott mokkaskanal sutoporon kivul...a jo muffin nem repedezik ossze-vissza!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat!
      kedves Névtelen, csak most vettem észre a hozzászólásodat :/ messze álljon tőlem a vita, de sajnos valamiért úgy érzem, hogy véletlen félre nézted a sütőpor mértékegységét : 4 csapott mokkáskanál - ez lényegében picivel kevesebb 1 csomag sütőpornál, amit általában írnak a hasonló receptekhez.
      „a jó muffin nem repedezik össze-vissza” ez így igaz. Bár a világhálón barangolva rengeteg „ nem jó muffinal” találkozik az emberfia, és mégis finomak, kedveltek stb....az is igaz, ha zavart volna engem ez a förtelmes esztétikai hiba, akkor széles lehetőségeim kihasználásával eltakarhattam volna valami gusztusos krémmel, habbal, akármivel, de nem tettem, HIBÁZTAM.
      Ezúton is kívánok neked : Minden szépet, jót és boldogot!
      azŐrültSzakács
      u.i.:Köszönöm, hogy követed Őrültségeimet és ha kell felhívod figyelmem a hibákra, számítok rád a jövőben is!
      Puff neki ;)

      Törlés