TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2010. december 22., szerda

Vad dolgok

Mivel nem tartozom vadász családba, így a vadhús az ünnepi asztalunk részévé vált. Bár ma már viszonylag könnyű beszerezni hipermarketekben, és minőségi húsboltokban, én mégis azt vallom jó ha az embernek van vadász ismerőse (ha csak az anyagiakat nézzük, már megéri barátkozni).
Akárhonnan is szerzünk hús egykét dolgot fontos tudni. A vadat mindig alaposan áztassuk ki, legalább 4-5-ször váltott hideg vízben. A vadnak jellegzetesen erős, íze és illata van, ezt némileg úgy tudjuk enyhíteni hogy, az utolsó áztató vízbe egy kis ecetet lottyintunk. Van egy mondás: az igazán jó szakács kevés fűszert használ, de jól megkombinálva, a vad ételeket fűszerezzük bátrabban. A pörköltnek és raguknak kimondottan jót tesz egy kis szalonna, vagy szalonnabőrke és egy pici mustár. A gyakorlattal ellentétben, az erősebb illatát és ízét még úgy is tudjuk csökkenteni, ha fedő nélkül főzzük, így el párolog belőle a "zavarótényezők" egy része. Ne lepődjünk meg 3-4 óra is eltelhet addig amíg a tányérunkra kerül.


BORÓKÁS VADRAGULEVES, 
       SAJTTAL ÉS KÖRTÉVEL 
Hozzávalók:
60 dkg vaddisznó apróhús
5 g vegyes szárított gomba
5 dkg szalonna
2 ger. fokhagyma
2 db. natúr tömlős sajt

1 dl tejszín
6 szem borókabogyó
1 szál babérlevél
liszt, tárkony
bors, só


Az apróra vágott vöröshagymát és a szalonnát egy kis zsiradékon megfonnyasztjuk és hozzá adjuk a szintén apró kockákra vagy csíkokra vágott húst. Amikor a hús elveszti erős színét, zúzott borókabogyóval és fokhagymával ízesítjük, majd hozzá adjuk az előtte beáztatott gombát ( ha túl nagy darabok akkor, aprítsuk fel), sózzuk, borsozzuk és kis víz hozzáadásával pároljuk puhára. Közben 2-3 evőkanál lisztel és a tejszínnel habarást készítünk . Ha a hús már meg puhult, hozzá kavarjuk a sajtokat,felolvasztjuk és felöntjük vízzel vagy akár kockából készült húslevessel (kb. 1,2 liter), de ilyenkor vigyázunk a sózással. A habarással besűrítjük és tárkonnyal ízesítjük. A körtét meghámozzuk felkockázzuk és a kész levesbe keverjük,betétnek lúdgége tésztát adunk, de más apró tészta is megfelel.









2 megjegyzés: