TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. június 30., péntek

Lebbencs és bőrke avagy Klasszikusok bűvöletében

Szerencsére most nincs olyan dög meleg, mint akkor, amikor nem fújt a szél, de most fúj, nagyon fúj.
Mondhatnám fújj-fújj, de legalább, nincs meleg, olyan meleg, mint akkor...
...és így bátrabban készítettem egy könnyű kis nyári ételt 😁
...és ismét visszanyúlhattam egy kicsit a klasszikusokhoz.














BÜRKÉS LEBBENCS
Hozzávalók:
35 dkg sertés bőrke
40 dkg burgonya
10 dkg kenyérszalonna
15 dkg lebbencs tészta (csusza tészta)
1 szál sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
majoránna
fűszerpaprika
petrezselyem zöldje
kömény
bors, só
sertészsír
(Én a bőrkét kb. 30 percig, sós vízben elő szoktam főzni, és csak utána csíkozom fel, szerintem így könnyebb, de nem kötelező)
A szalonnát apró kockákra vágjuk, kipirítjuk a zsírját, félrehúzzuk a tűzről, adunk hozzá egy kis kanál zsírt, hogy ne égjen tovább, és kiszedjük a pörcöket, félretesszük; a visszamaradt zsíron szépen megpirítjuk a lebbencs tésztát. 
A burgonyát felkockázzuk, a sárgarépát felkarikázzuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, egy kevéske zsíron, üvegesre sütjük, közben a paprikát és a paradicsomot és a fokhagymát is felaprítjuk, aztán a hagymához adjuk, összepirítjuk, megsózzuk, borsozzuk, köménnyel, majoránnával ízestjük, meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük, és egyből felöntjük vízzel, de csak annyival ami jól ellepi, és szépen forralva, pörkölt alapot készítünk, szükség szerint vízzel felöntögetve.
Amikor jó sűrűre "szétfőtt" beletesszük a felcsíkozott bőrkét.
Ahogy a bőrke puhul, hozzáadjuk a burgonyát és a répát, felöntjük jó másfél liter vízzel, aztán amikor felforrt beleszórjuk tésztát is.
Amikor minden szépen megfőtt, kóstolunk, ha kell utóízesítjük, majd hozzákeverjük a szalonna pörcöket és az (nálam kimaradhatatlan) aprított petrezselyem zöldet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése