TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. június 20., kedd

Tortilla és ötlet avagy Na, ilyen aztán, még tényleg még nem volt (asszem)

Ciki vagy nem, most vásároltam először tortilla lapot(kat), egy csomagban 4-et. 😁
A felhasználását illetőleg láttam, hallottam, olvastam róla, sőt Quesadilla-t már ettem is egyszer, na jó kétszer, egyszer-kétszer 😉
Azt hogy eddig miért nem foglalkoztam vele, nem tudom megmondani, de most elérkezett a idő, és egyből quesqdilla-t készítettem és naná, hogy picit máshogy.
Üssetek-verjetek, ha megszentségtelenítettem! 
(Ez csak vicc! mármint az üssetek-verjetek)















ZÖLDSÉGES-CSIRKÉS QUESADILLA
Hozzávalók:
1 cs. 4 db-os tortilla lap
40 dkg csirkemell
20 dkg cukkini
10 dkg sárgarépa
10 dkg reszelt sajt (nálam ez most Gouda)
1 szál szárzeller
1 ek. liszt
1,5 dl víz
kakukkfű
chili pehely vagy por

A szószhoz
25-30 dkg paradicsom
2 ger. fokhagyma
1 cs. petrezselyem zöldje
1 ek. liszt
2 dl víz
chili pehely vagy por
őrölt fahéj
olívaolaj
A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 
A cukkinit hosszában négy "lapra" szeljük, aztán keresztben felcsíkozzuk.
A szárzellert szintén keskenyen feldaraboljuk.
A csirkemellet picike (2-3cm) vékony csíkokra vágjuk és egy nagyobb serpenyőben fehéredésig sütjük. Ekkor hozzáadjuk a zöldségeket, megsózzuk, kakukkfűvel és chilivel ízesítjük, pár percig együtt pirítjuk, pároljuk, aztán leszórjuk 1 evőkanál liszttel, amivel szintén lepirítjuk, majd 1,5 dl vízzel felöntve, elkeverve, jó sűrűre kiforraljuk.
Közben a szószt is elkészítjük.
A paradicsomot felkockázzuk, a fokhagymát felaprítjuk.
3 kanálnyi olívaolajon 1 evőkanál liszttel sötétebb zsemleszínű rántást készítünk, erre dobjuk a paradicsomot és a fokhagymát, megsózzuk, chilivel és egy picike fahéjjal ízesítjük, felöntjük a 2 dl vízzel , simára kavarjuk és kb. 5 percig forraljuk, a végén egy jó adag aprított petrezselymet szórunk bele.
Mielőtt elkezdenénk a rétegezést, egy apró trükk, amit a  tv-ben láttam (asszem).










Konkrétan a tortilla lapokat, már az elején rétegzés előtt négyfelé vágjuk 👍majd szépen rétegenként visszaillesztjük őket.
Egy tepsit közepét vékonyan megkenünk olívaolajjal, és ügyesen, lerakjuk az első lapot (4 cikk). 
Cikkenként 1-1 evőkanál szósszal megkenjük, nem kell több, nem kell sok.










Aztán ismét egy réteg tortilla-cikk következik, erre jön a csirkés-zöldséges ragu, szépen eloszlatva. A ragut megszórjuk a reszelt sajt felével és ismét tortilla következik, kézzel finoman lenyomkodjuk "tömörítjük",










majd megint 1-1 kanálnyi szósszal kenjük meg és az utolsó cikkekkel zárjuk le.
A maradék szószt rákenjük a tetejére  (itt már igazán kevésnek tűnhet a szósz, de nem kell sok, illetve, ha gondoljuk pár csepp!!! vízzel hígíthatjuk, de ne áztassuk.
A reszelt sajt maradék, másik felével koronázzuk.










Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 perc alatt összesütjük, megpirítjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése