TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. december 2., hétfő

Fontos információ !!!

Na, kérem szépen...
Mexikói testvéreinknek (szegények) 25-30 fokban kell karácsonyozniuk, ráadásul műfenyőkkel; mindezt tetézi még az is, hogy (mert ugye, ha hó nincs, akkor hóember se nagyon, de!...) porcelán és műanyag hóember figurákkal próbálnak ünnepibb hangulatot teremteni. Az utcáikat és a lakásaikat, szent képekkel és fénylő színes égőkkel, lampionokkal díszítik. Templomba menet énekelnek, zenélnek.
Szenteste, nagy családi összejöveteleket tartanak, amolyan „batyus-bált” ahová mindenki viszi a saját maga által készített ételét, amit közösen fogyasztanak el. Rendszerint betlehemeznek, a család egyik tagja beöltözik Mikulásnak és kiosztja az ajándékokat. A gyerekeknek nem kell korán lefeküdniük, mert éjfél tájban színre lép a piñata. A piñata egy papírmaséból készült üreges figura melyet cukorkákkal és egyéb édességgel töltenek meg, valamire fellógatják, majd a gyerekeknek kell bekötött szemmel, egy bottal eltalálni és szétverni; általában állat-, de bármilyen formája lehet.
Másnap a rokonok ismét összejönnek és a szokások szerint megeszik a tegnapi maradékot.
Hát, úgy érzem ezt jó ha tudjuk :)

 
MEXIKÓI SERTÉSRAGU, CITROMMAL
     ÉS KUKORICÁS-KORIANDERES RIZZSEL
Hozzávalók:
70 dkg sertéscomb
1 dob. vörösbab konzerv (kb.400g)
1 dob. kukorica konzerv  (kb.350g)
1 db citrom
4 adag rizs (25-30 dkg)
1 mk. őrölt fahéj
1 tk. koriandermag
chili por vagy pehely és aki bírja az rakhat bele frisset is :) 
póréhagyma (most nem centiztem le; bocsesz)
A citrom héját lereszeljük és félretesszük.
A sertéscombot felkockázzuk, ráfacsarjuk a citrom levét és megszórjuk egy jó adag chili-porral vagy pehellyel, alaposan összekeverjük és legalább egy órát pihentetjük.
Forró zsiradékon elkezdjük párolni a húst, megsózzuk és fahéjjal ízesítjük, majd a pörkölthöz hasonlóan főzzük, mindig csak annyi vízzel amennyi épp ellepi. Amikor a hús már majdnem elkészül hozzáadjuk a babot; az utolsó pár percben beleszórjuk a csíkokra szelt póréhagymát, a citrom lereszelt héját és készre főzzük. Ízlésünk szerint friss chilit darabolhatunk még bele.
A babot csak egy evőkanállal rakjuk a raguhoz (nem kell szűrögetni), így marad annyi lé rajta, hogy kellemes állagúra sűrítse a ragut. 
Hagyományos módon párolt rizstkészítünk, amit őrölt koriander maggal ízesítünk és belekeverjük a kukoricát. 
Muzíka Mekszikánosz ajo etvagyhosz :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése