TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. december 16., hétfő

Az ígéret

Az ígéret szép szó...
...és én ezt tudom jól.
Mint azt egy korábbi „kenegetőmnél” említettem, az aszalt szilva, fokhagyma, rozmaring párosítás, egy népszerű ételtől ered, ami éttermünk slágere volt. Akkor meg ígértem, hogy az eredeti étel kreációt is megosztom veletek; és ennek az ideje most érkezett el.
Egy mondatot viszont a köret is megér
A hagyományos galuskát, néha úgy készítem (persze ez ételfüggő), hogy kanállal szaggatom ki nagyobb darabokra és lassabban, kicsit tovább főzőm, majd szalonna zsírjában és pörceben forgatom át.  














ASZALT SZILVÁS SERTÉSSÜLT, 
           ROZMARINGGAL ÉS FOKHAGYMÁVAL
Hozzávalók:
4 adag sertés tarja vagy karaj
20 szem aszalt szilva
4 ger. fokhagyma 
1 p. tejföl
1-2 ek. liszt
rozmaring (nekem most csak szárított volt, de jó az őrölt is)
bors, só
A felszeletelt húsokat kicsit megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és forró zsiradékon elősütjük; kiszedjük a serpenyőből, félretesszük
Ugyan abban a serpenyőben, amelyikben a hús sütöttük, megkapatjuk az apró kockákra vágott fokhagymát (vigyázva!meg ne égjen) és felöntjük kb.:2,5 dl vízzel. Az aszalt szilva szemeket négyfelé vágjuk és beleszórjuk a fokhagymás párolólébe, majd visszarakjuk a hússzeleteket és puhára pároljuk őket; a párolólevet rozmaringgal ízesítjük. Amikor a húsok megpuhultak tejfölös habarással besűrítjük a szaftot; közben utóízesítjük és szükség szerint az elpárolgó levet pótoljuk.
Akár a fent említett galuskával, rizzsel, vagy tészta körettel is tálalhatjuk.
TUDTAD?A rozmaring jó hatással van a szívre és az emésztőrendszerre is, és gazdag bioaktív olajokban, melyek elpusztítják a mikróbákat, s így leküzdik a megfázást.”   

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. ...de jól ám! és ha teljesen
      véletlen egy (2) csepp vörösbor is belepöttyen akkor aztán... ;)

      Törlés