TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. december 28., szombat

Gyertek nyugodtan 7.

Az ünnepi, év végi  időszakban, egyszerű ötleteket szeretnék adni és színesíteni szeretném a vendégváró asztalt, magunk és vendégeink örömére.
Mert ugye, az év bármely más napjaiban, összedobunk egy pár darab sonkás vagy szalámis szendvicset a beugró vendégeinknek és kész; de ünnepi hangulatban valamiért és valamivel többet szeretnénk. 
Ebben próbálok nektek segíteni apró őrültségekkel és nagy-nagy szeretettel. 
Nem biztos, hogy teljesen saját ötletek lesznek ezek, mert az ember jár itt-ott és lát ezt-azt, aztán átformálja kedvére; az pedig, hogy ezt, vagy ilyesmiket máshol is lát az ember fia, azt egyáltalán nem tartom bajnak; sőt!
Ne lepődjetek meg azon, ha nem lesz minden receptnél, szuper pontos mennyiség, hisz' ezek csak ötletek, és nagy részüknél (természetesen) abból amit itthon találok, mert szerintem az mindenkinél van otthon :) illetve arra is szeretnék ötletelni, hogy majdnem ugyanabból az alapanyagokból lehet többfélét készíteni. Az adagok nem lesznek nagyok, mert csak színesíteni akarom a vendégváró asztalt; de ezt már mondtam. Vagy nem? Akkor most mondom. 
A virsli a szilveszterek kimaradhatatlan része; főzve, salátának, vagy éppen amit most ajánlok, tésztába göngyölve. Tudom ez nem nagy ötlet, de most nem is ez a célom, hanem inkább az, hogy elindítsam az agytekervényeiteket; jé! így is lehet :) Bár fogok írni mennyiségeket, de ez sem mérvadó, mert millió fajta virsli (rövidebb, hosszabb, vékonyka, vastag, mini, frankfurti, bécsi, stb.) létezik aminek más-és más a mérete. Leveles tésztát is több gyártó készít, miért lenne egyforma méretük, súlyuk. Tehát csak egy ötlet, egy íz, egy forma; és hogy innen tovább  Ti hogyan ízesítitek, formázzátok, az már lehet titok is; ha csak meg nem írjátok ide, a bejegyzés alá commentbe a saját variációtokat és így ezzel is segíthetünk egymásnak. (Csak egy-két dolog ami jól jöhet: pizzakrém, tejföl, sajt, szalonna, füstölt hús, hagyma...) 
Tehát: falatkák, szendvicsek, mini saláták, harapnivalók és Őrülten Jó mik ezek, előre; Ti meg kedves vendégek Gyertek nyugodtan!














SZILVESZTERI KÉNYEZTETŐCSOMAG
Hozzávalók:
Nálam 15 db-ra volt ez elég, de ... ahogy fent írtam.
50 dkg leveles tészta  (mélyhűtött)
4 db frankfurti virsli (ez ugye hosszabb fajta és olyan ujjnyi vastag)
30 dkg savanyú káposzta
1 db tojás
majoránna
A leveles tésztát kb.: 3 mm vékonyra nyújtjuk. 
A virsliket egyszer hosszába és egyszer széltébe elvágjuk, tehát (nálam ebből a fajtából) egy szálból, négy felet kapunk.
A savanyú káposztát igény szerint kimossuk, nagyon lecsepegtetjük, illetve kinyomkodjuk és egy éles késsel minél apróbbra vagdossuk (azért kell jó apróra vagdosni, hogy könnyeben tudjuk fogyasztani, nem legyen „akadály” a hosszú káposzta szál).
A tésztán, adagonként, szét rakosgatjuk a káposztát, majd ráfektetjük a virsli darabokat, megszórjuk egy kevés majoránnával, éles késsel felkockázzuk és tojással megkenjük a szélein. 














Ügyes mozdulttal, szorosan feltekerjük őket és úgy rakjuk tepsibe, hogy az összetapadó része kerüljön alulra, közben a végeit az ujjunkkal összecsípjük. A tetejükön éles késsel bemetszéseket ejtünk, tojással lekenjük és forró sütőben szépen megsütjük.
Mint általában, ez is frissen az igazi; ha tehetjük és van hely a hűtőben, készítsük be, majd amikor a vendégek megérkeznek frissen süssük meg; azt a negyed órát mindenki kibírja (még én is).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése