TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. december 29., vasárnap

Gyertek nyugodtan 8.

Az ünnepi, év végi  időszakban, egyszerű ötleteket szeretnék adni és színesíteni szeretném a vendégváró asztalt, magunk és vendégeink örömére.
Mert ugye, az év bármely más napjaiban, összedobunk egy pár darab sonkás vagy szalámis szendvicset a beugró vendégeinknek és kész; de ünnepi hangulatban valamiért és valamivel többet szeretnénk. 
Ebben próbálok nektek segíteni apró őrültségekkel és nagy-nagy szeretettel. 
Nem biztos, hogy teljesen saját ötletek lesznek ezek, mert az ember jár itt-ott és lát ezt-azt, aztán átformálja kedvére; az pedig, hogy ezt, vagy ilyesmiket máshol is lát az ember fia, azt egyáltalán nem tartom bajnak; sőt!
Ne lepődjetek meg azon, ha nem lesz minden receptnél, szuper pontos mennyiség, hisz' ezek csak ötletek, és nagy részüknél (természetesen) abból amit itthon találok, mert szerintem az mindenkinél van otthon :) illetve arra is szeretnék ötletelni, hogy majdnem ugyanabból az alapanyagokból lehet többfélét készíteni. Az adagok nem lesznek nagyok, mert csak színesíteni akarom a vendégváró asztalt; de ezt már mondtam. Vagy nem? Akkor most mondom. 
Annyit emlegettem már a falatkákat, hogy tegnap neki láttam, és a saját magam vendége voltam, jól éreztem engem; elő szilvcsi :)
Azért egy-két szót ejtenék bővebben is ezekről az ügyes kis falatkákról, amivel megleptem magam: falatka, tehát tehát egy pici, minden jó; nem kell nagy dologra gondolni, egy kis pompa összeügyeskedve. Igen; aprólékos munka, de megéri és vendégeinknek garantáltan tátva marad a szája, és nem fogják elhinni, hogy mi követtük el ezeket; ha pedig van a családban aki segít, akkor ezzel a játékos „munkával” is kezdődhet a buli.
Na! Szerény nyomott véleményem és tapasztalatom szerint, még senki nem tiltotta meg azt, hogy egy szalámi szeletet félbe vagy negyedbe vágjunk és az se biztos, hogy egy falatka, egy szelet szalámit jelent. A szalámikból célszerűnek tartom a fóliázott, szeleteltet (szép vékony), mert könnyedén lehet hajtogatni, formázni. A sonkára ugyanez igaz.
A kocka sajt: miért ne lehetne kettő-három szeletre vágni. Ha ízesítettet vásárolunk, akkor már csak egy apró dísz kell és kész. Vajon muszáj a falatkákat vajjal megkenni vagy kenhetünk rá sajtot is (és már van is egy ízünk)?!!!
Sajt. Kötelezően le kell takarnunk a falatokat reszelt sajttal vagy elég egy jól elhelyezett csipet is ?!!! 
Zöldségek. Válasszunk apróbbakat és szép színűeket. Salátának a jégsalátát ajánlom, mert apóra csíkozva is jól tartja az állagát; és az se biztos, hogy mindig alulra kell kerülnie.
Egy kis darabka metélő petrezselyemlevél, bármit feldob.
Pékárút annyifélét kapni, hogy nem győzünk válogatni, ne ragadjunk le egynél.
A fogpiszkálót, ne csak erővel bökjük, hanem finoman mozgassuk körbe-körbe és így könnyedén „átfúrhatjuk” a keményebb darabkákat anélkül, hogy eltörjenek.
...és talán a legfontosabb, inkább több fajta dolgot vásároljunk, mint egyből sokat.
Az falatkákat ne egyesével készítsük, hanem egyszerre, folyamatosan felépítve. Pl.: vajjal megkenve pakoljuk a tálra szépen elrendezve, azután jöjjön a saláta, mindegyikre, aztán a szalámi mindegyikre, utána, a sajt mindegyikre... az uborka... és így tovább. Ha ezzel a módszerrel dolgozunk pompás és egyforma darabokat tudunk készíteni és már ez is feldobja vendégváró asztalt. 
Ne féljünk a „pepecseléstől”, higgyétek el megéri. Esküszöm
Ja! Szükségünk lesz egy jó éles késre, hogy kedvünkre darabolhassunk:)

A FALATKA NE A MENNYISÉGRŐL SZÓLJON, HANEM  ÍZRŐL ÉS POMPÁRÓL!!!
 
...csak néhány hóttegyszerű példa és garantálom, hogy készítés közben jönni fognak a saját ötletek.
Camambert sajt, kápia paprika, jégsaláta, metélő petrezselyem
Camambert sajt, olívabogyó, kígyóuborka, Chorizo kolbász, kápia paprika

Kígyóuborka, tv-paprika, p.szalámi, gyöngyhagyma
Snack kolbász, Ementáli sajt, lilahagyma, csípős paprika., gyöngyhagyma

Kocka sajt, sárgarépa, tv-paprika, bébi csemegeuborka
Ementáli sajt, paraszt kolbász, csípős paprika, tv-paprika, lilahagyma, sárgarépa
Snack kolbász, kígyóuborka, fekete retek, bébi csemegeuborka, lilahgyma, gyöngyhagyma

Kocka sajt, szalámi, kígyóuborka, sárgarépa
Paprikás szalámi, kígyóuborka, reszelt sajt, kápia paprika
Paprikás szalámi, reszelt sajt, jégsaláta, olívabogyó
A maradékok!

A szalámit tekerése, „tölcsérré alakítása úgy történhet, hogy a nagyobb formátumú szeleteket, félbe vágjuk;  a kisebb „normál” méretűeket, a közepéig sugár irányba vágjuk be.

Amint a képeken is látható, nem kell egész karika uborka és paprikából is elég lehet egy jól elhelyezett darabka, a leseő, maradékokat ügyesen, formabontóan, nyársra tüzhetjük... HAJRÁ! 

1 megjegyzés: