TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. december 25., szerda

Gyertek nyugodtan 4.

Az ünnepi időszakban, egyszerű ötleteket szeretnék adni és színesíteni szeretném a vendégváró asztalt.
Mert ugye, az év bármely más napjaiban, összedobunk egy pár darab sonkás vagy szalámis szendvicset a beugró vendégeinknek és kész; de ünnepi hangulatban valamiért és valamivel többet szeretnénk. 
Ebben próbálok nektek segíteni apró őrültségekkel és nagy-nagy szeretettel. 
Nem biztos, hogy teljesen saját ötletek lesznek ezek, mert az ember jár itt-ott és lát ezt-azt, aztán átformálja kedvére; az pedig, hogy ezt, vagy ilyesmiket máshol is lát az ember fia, azt egyáltalán nem tartom bajnak; sőt!
Ne lepődjetek meg azon, ha nem lesz minden receptnél, szuper pontos mennyiség, hisz' ezek csak ötletek, és nagy részüknél (természetesen) abból amit itthon találok, mert szerintem az mindenkinél van otthon :) illetve arra is szeretnék ötletelni, hogy majdnem ugyanabból az alapanyagokból lehet többfélét készíteni. Az adagok nem lesznek nagyok, mert csak színesíteni akarom a vendégváró asztalt; de ezt már mondtam. Vagy nem? Akkor most mondom. 
„Immáron negyedszerre szóróm ötleteim rátok, s nem árt ha okosságaim megfogadjátok”
                                                                                              (aCiróbácsi azŐrültSzakács 2013, decembere) 
Most egy klasszikust kapartam elő, ami nem más mint a Stefánia vagdalt, ami nagyon mutatós, ami méltán népszerű és amit elkészíteni is egyszerű. CSAK - mindig kipotyog a tojás vagy szétnyílik a teteje, ha hidegtálra akarok ilyent, akkor meg olyan nagy, vékonyan nem lehet szeletelni... ugye nem kell folytatnom, mindenki ismeri ezeket.
Köszönöm Istenem, hogy ezt is nekem kellett megoldanom :)
Tehát: falatkák, szendvicsek, mini saláták, harapnivalók és Őrülten Jó mik ezek, előre; Ti meg kedves vendégek Gyertek nyugodtan !














MARHAHÚSOS STEFÁNIA VAGDALT
      TEJFÖLÖS-PETREZSELYMES BURGONYASALÁTÁVAL
Hozzávalók:
40-45 dkg darált marhahús (szaftosabb) 
1 db szikkadt zsemle (tejbe áztatva)
1 db tojás
2 db főtt tojás
1/2 vöröshagyma
1 ger. fokhagyma
egy kis darabka sajt (kb.:3-4 dkg)
zsemlemorzsa 
majoránna
fűszerpaprika
bors, só
A marhahúsból, az áztatott és kifacsart zsemléből, 1 tojásból, az aprított, megfuttatott hagymákból és a fűszerekből stb. fasírozott illetve vagdalthús masszát gyúrunk. Zsemlemorzsából egy picikével mehet több a szokottnál. Saját ajánlásomra egy kis majoránnával ízesítjük (nem kell sok).
A kettő főtt tojást nagy lyukú reszelőn lereszeljük és egy darabka sajtot (nálam ez most füstölt volt) is közé reszelünk, összekeverjük.
Egy enyhén bevizezett frissentartó fóliára terítjük a húsos masszát, szépen eloszlatjuk és az egyik szélére, kezünkkel picit összenyomkodva rátesszük a sajtos-tojás reszeléket. A fólia segítségével, szorosan vékony rúddá hengereljük.














Egy tepsit kiolajozunk, és a fóliából ügyesen kitekerve helyezzük a töltött húsrudat :) úgy hogy az összeérő része alulra kerüljön. Tojással megkenve, morzsával meghintve vagy ezek nélkül (ki ahogy szokta) forró sütőben megsütjük. 
A saláta:
80 dkg burgonya
1 kisebb fej vöshagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 p. tejföl
1/2 citrom leve
bors, só
olívaolaj  
A vöröshagymát felkockázzuk és lesózzuk.
A burgonyát megfőzzük  
A megfőtt burgonyát kis kockákra vágjuk, közé szórjuk a lesózott hagymát sózzuk, borsozzuk és a tejföllel bekeverjük; a citromlével és aprított petrezselyemzölddel ízesítjük. (Ízs szerint pár kanál olívaolajat keverhetünk hozzá.)
Hidegen, a salátával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése