TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. február 22., csütörtök

Vaddisznó és boróka avagy Ahány ház, annyi szakács

Ahány ház annyi szokás, ez lényegében mindenre igaz; és ha igaz akkor miért lenne kivétel a vadpörkölt?!
Ennyi. Én így készítem.
Bocsesz! ez most jut eszembe, felmerült a kérdés, nem egyszer, mit jelent az amikor azt írom, hogy pörkölt módján főzzük, ez kérem,nem más mint ...és ezt egy szakmai oldalról másoltam... a: Szakaszos párolás: Az alapanyagot lepirítjuk, kevés alaplével, vagy vízzel felöntjük, majd elpárologtatjuk. Ezt addig ismételjük, amíg a kívánt alapanyag a kívánt puhaságot eléri.














VADDISZNÓPÖRKÖLT, BORÓKÁVAL
    ÉS ZELLERES TARHONYÁVAL
Hozzávalók:
1 kg vaddisznó pörkölthús (apróhús, comb, lapocka…)
10 dkg kolozsvári szalonna
2 fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
12-15 szem borókabogyó
1 ek. mustár
fűszerpaprika
őrölt kömény
kakukkfű
majoránna
sertészsír
20-25 dkg tarhonya
2 szál szárzeller
½ fej vöröshagyma
(fűszerpaprika)
A húst felkockázzuk.
A vöröshagymát, a szalonnát felaprítjuk, és együtt üvegesre sütjük, aztán hozzáadjuk a húskockákat. Amikor a hús elveszti nyers színét, belekeverjük az idő közben felaprított paprikát, paradicsomot és fokhagymát; néhány percig pirítjuk, befűszerezzük, a borókabogyót összezúzva (mozsárban vagy a késlapjával) adjuk hozzá, megsózzuk és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi.
Pörkölt módján főzzük, amikor a hús már jó félig megpuhult, belekeverjük a mustárt, egyet rottyantunk rajt, majd legyengítjük alatta a tüzet, a tetejére hintjük a fűszerpaprikát, 2-3 percig hagyjuk, hogy a paprika beleivódjon a szaftba, aztán elkeverjük, és készre főzzük.
Közben a szokásos módon elkészítjük a tarhonyát, azzal a kis különbséggel, hogy már a pirításkor, kockára vágott szárzellert adunk hozzá, illetve én a felöntés előtt egy egész kevés fűszerpaprikát is szoktam hinteni rá, de ez természetesen szabadon választott.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!       



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése