TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. november 13., szerda

Karaj, kolbász és hajdina avagy Esőben

Aki még nem tudná, annak mondom ma egész nap esett (-sik).
Ráadásul 13.-a van és péntek lesz holnap után...🙀
Ebben az időben jól esik az ilyen vigasz 😉












KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT CSEMEGEKARAJ 
  HAGYMÁS-SZALONNÁS HAJDINAGÁNICÁVAL
Hozzávalók:
1 kg sertéskaraj
1 szál lángolt kolbász
őrölt kömény
majoránna
rozmaring
bors, só
40 dkg hajdina liszt
1 l. víz
1 kis fej vöröshagyma
8-10 dkg kenyérszalonna
rozmaring

olaj vagy zsír
tálaláshoz tejföl
A karajt egy vékony pengéjű késsel, hosszában felszúrjuk (szerintem ha szépen megkérjük a hentest, Ő is megfogja nekünk ezt tenni, csak egy kicsit mosolyognunk kell), majd ügyesen beletoljuk, beletöltjük a kolbászt; rozmaringgal, majoránnával, köménnyel, durva borssal és sóval, alaposan bedörzsöljük, ezután egy forró serpenyőben, kevéske zsiradékon körbe pirítjuk
A szépen körbe pirított karajt egy tepsibe tesszük, a húst meglocsoljuk olajjal, alá öntünk kb. 1,5 dl vizet, és fólia alatt, 180 fokon, kb. 70-80 percig sütjük, pároljuk, majd fólia nélkül szépen készre sütjük. (Tűpróbával – szúrópróbával ellenőrizzük! - és amennyiben van rá lehetőségünk, akkor keskenyebb, vékonyabb karajt válasszunk.)
Közben elkészítjük a gánicát.
A vizet felforraljuk, 1-2 kanál olajjal vagy 1 csapott kanál zsírral, sóval, rozmaringgal ízesítjük.
A forrásban lévő vízbe beleöntjük a hajdinalisztet, és szép lassú tűzön, folyamatosan kevergetve
(3-5 perc) főzzük, dagasztjuk, (jó masszív, sűrű állaga lesz) majd egy fedővel letakarva, saját gőzében, 30-35 percig pihentetjük.
A szalonnát és a hagymát kis kockákra vágjuk.
A gánicát kicsi felborzoljuk, és kanállal a "kiszaggatva" egy kis zsíron elkezdjük pirítani, amikor már kezd szép színt kapni hozzáadjuk a szalonnát és a hagymát, aztán együtt szép pirosra pirítjuk -a gánica pirítását célszerű több részletben végezni-.
Tálaláskor a gánicára tejfölt kanalazunk.
Naná, hogy nagy kedvencem a póréhagyma csíra sem hiányozhat róla 😉




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése