TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. november 13., szerda

Gulyás és ŐrültenJó avagy Ezt tudtam

Na kérem, pörkölt és gulyás.
Ezzel kapcsolatban van egy mániám, de lehet hogy kettő.
1. A bors nem fűszere a pörköltnek.
2. A gulyásnak nem fűszere a babérlevél.
Ezeket nekem még így tanították - Pető Gyula: Ételkészítési ismeretek, tankönyv 1998-as kiadás.
Természetesen mindkettőnek az ellenkezője van elterjedve, ami nem azt jelenti, hogy az rossz lenne, de a tanított alap az más; bár azzal is kellett már szembesülnöm, hogy 20-25 év alatt az alapok is megváltoztak 😕 ? !
Ami viszont nem változott (talán) azok a módozatok; ezt tudtam a legjobban, a tanárnő szinte mindig tőlem kérdezte ki, és ez a következőképp hangzott:
...de most azért nagyon leegyszerűsítve:
Gulyás leves: kevesebb hús, több burgonya, csipetke, bővebb lé
Bográcsgulyás: a hús kicsivel több mint  a burgonya, csipetke, sűrű
Alföldi gulyás:   Bográcsg.  + zöldség - csipetke
Szegedi                     -II-         + zöldség + csipetke
Szerb                         -II-         + kelkáposzta
Csángó                     -II-         + savanyúkáposzta
Kolozsvári               -II-         + fejes káposzta
..és ott van a Székely gulyás ami nem is gulyás, mert sertéshússal készül burgonya nélkül és úgy került be a köztudatba, hogy Székelykáposzta 😉
Ja! és van még egy👉👇
















ŐrültenJó GULYÁS
  SOK ZÖLDSÉGGEL
Hozzávalók:
80 kg marhalapocka
60 dkg burgonya
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 szál szárzeller
2 db paprika
1 db paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
fűszerpaprika
őrölt kömény
sertészsír
A marhahúst felkockázzuk.
A vöröshagymát felaprítjuk és egy kevés sertészsíron üvegesre sütjük, aztán rádobjuk a felkockázott hús.
A paprikát és a paradicsomot kis kockákra daraboljuk és amikor a hús elvesztette nyers színét, kifehérdett, ezeket is hozzáadjuk, megsózzuk, köménnyel és 3 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.
Párpercig rotyogtatjuk, aztán meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük, annyi vízzel felöntve, ami finoman ellepi elkezdjük a főzését; ahogy a leve elforr, ismét felöntjük, és ismét elfőzzük, és így tovább; talán nem a legjobb hasonlat, de úgy, mint a rizottót – ezt szoktam úgy írni; hogy pörkölt módján főzzük – tehát nem sok vízzel öntjük fel, mert nem bő lében főtt húst készítünk 😉
Közben a zöldségeket és a burgonyát megtisztítjuk és feldaraboljuk, - a szárzellert aprókocára szoktam vágni, de ennek hiányában egy pici (fél maroknyi) darab gumós zeller is megfelel -.
Amikor a hús már harapható puhára főtt, hozzáadjuk a zöldségeket, a maradék 1 gerezd fokhagymát zúzva, felöntjük vízzel majd egy forrás után a burgonyát is hozzáadjuk, aztán megint felöntjük.
- A zöldségek és a burgonya főzésére 20-30 percet számolhatunk -.
Szépen rotyogtatva készre főzzük, szükség szerint utóízesítjük.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése