TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. november 28., csütörtök

Nyúlcomb és hajdina avagy Előcsalogatva

A napokban egy facebook-os csoportba beírtam, hogy nyúlcomfilét fogok készíteni panírozva. 
Amin viszont meglepődtem, hogy egy csoporttársam, meglepődött a rántott nyúlon...
...szoktak készíteni gulyást bográcsban és vadast, de panírozva még nem próbálták...
No, ez előcsalogatta belőlem az emlékezést, azokról az időkről amikor még jócskán 19-cel kezdődtek az évszámok.
Gyermekkoromban, nyaranta a Nagyszülőknél való nyaralások alkalmával ölég sokszor ettem nyúlhúst.
Ilyenkor összejöttünk unokatesók, és teljes meglepetésszerűen tudtuk már előző nap, hogy holnap nyulat eszünk, és izgatottan vártuk.
Vártuk...., persze Mi fiuk azért a vágást, a nyúzást is vártuk - tudom ez nem egy szép dolog, de ez van, el kell fogadnunk - ...de közben tiszteletben tartjuk azokat akik nem esznek húst, vagy épp állatvédők, bízva abban, hogy Ők is tiszteletben tartják ezeket a dolgainkat -; érdeklődően figyeltük a Papa szakszerű mozdulatait, hátha egyszer Mi is kipróbálhatjuk; aztán persze ez nem jött össze... 
Aztán a lányok is megjöttek arra az időre, amikor veszekedni kellett azért kis simogató farkacskáért. Ezzel az volt a baj, és ez asszem a mai napig fennáll, hogy egy nyúlnak - egy farka van, ami pont a fele a fülének, vagy negyedrésze a lábainak, szerencsés esetben, mi meg 5-en voltunk. Tehát egy darabig "maradkodtunk" azért a kis simogató boldogságért,  ami úgyis a csajoké lesz és aminek varázs igazándiból néhány napig (max. egy hétig) tartott.
Aztán a többi fiú elment játszani, katonázni vagy épp csendben rosszalkodni, én meg beosontam a konyhába, a "segíteni" projekt keretében, hátha kapok valami rágcsálnivalót a kezemben, hogy ne zavarkodjak.
Hát... ez már régen volt és azóta sok minden megváltozott...😌
...csak a nyulak nem... egy nyúl - egy farok 🐇 
















PANÍROZOTT NYÚLCOMB FILÉ,
  ALMÁS-ZELLERES HAJDINASALÁTÁVAL
Hozzávalók:
4 db nyúlcomb filé
3 -4 dl tej
3 ger. fokhagyma
rozmaring
liszt
tojás
zsemlemorzsa
35 dkg hajdina
15 dkg sárgarépa
2 szál szárzeller
50 dkg alma
4 ek. tökmagolaj
almaecet ízlés szerint
rozmaring
lestyán
A tejbe zúzott fokhagymát keverünk majd beletesszük a nyúlcomb filéket és legalább 3 órán át áztatjuk, pácoljuk benne – a tej pontos mennyisége, függ az edény méretétől is, amiben pácolunk, de lényeg, hogy a filéket ellepje -.
A bepácolódott húsokat kiszedjük a tejből, lecsepegtetjük, a „fölösleges” nedvességet egy papírtörlővel leitatjuk, letörölgetjük.
A már ”száraz” filéket sóval és őrölt rozmaringgal beízesítjük aztán a hagyományos módon panírozzuk, közepes hőmérsékletű olajban kisütjük.
Közben elkészítjük a hajdinát.
A megtisztított sárgarépát felkockázzuk.
A hajdinát forró olajon áthevítjük, felöntjük 2,5 szerese vízzel, lestyánnal, rozmaringgal, sóval ízesítjük, hozzáadjuk a zöldségeket és a rizshez hasonlatos módon készre főzzük.
Az almát (igény szerint hámozhatjuk) és zellert felkockázzuk, majd a kész, langyosra hűlt hajdinához adjuk, tökmagolajjal és ízlés szerinti mennyiségű almaecettel (3 -4… evőkanál) ízesítve alaposan összekeverjük, aztán jól lehűtve a panírozott nyúlcomb filé mellé tálaljuk.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése