TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. november 14., csütörtök

Zöldbab és hús avagy Hagyományos, de picit máshogy


Semmi extra, megkívántam a rakott zöldbabot, egyszerűen, hagyományosan.
Persze nem én lennék, ha egy picit mégis más lenne az ízesítése...















RAKOTT ZÖLDBAB,
  ZSÁLYÁVAL ÉS FÜSTÖLT SAJTTAL
Hozzávalók:
1 kg zöldbab (fagyos)
60 dkg darált sertéslapocka
15 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
25 dkg paprika
1 szál szárzeller
10 dkg füstölt sajt le reszelve
1 nagy p. tejföl (450g + a tálalás)
őrölt kömény
fűszerpaprika
zsálya
lestyán
zsemlemorzsa
A zöldbabot sós vízeben, roppanós puhára főzzük.
Hagyományos módon elkészítjük a párolt rizst.
A vöröshagymát felaprítjuk és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük.
Közben a szárzellert, a paprikát, és a paradicsomot kis kockákra vágjuk, majd a hagymához adjuk, egyet rottyantunk rajt, aztán a darált húst is hozzákeverjük.
Megsózzuk, köménnyel, lestyánnal, zsályával és zúzott fokhagymával ízesítve, fűszerpaprikával meghintve és kevés vízzel felöntögetve 30-35 percig főzzük, úgy, hogy épp csak minimális leve maradjon.
Ezután a kész rizzsel, 2-3 kanál tejföllel és a reszelt füstölt sajt nagyjából felével alaposan összekeverjük.
Egy tepsit kikenünk olajjal, meghintjük zsemlemorzsával aztán egyenletesen elosztjuk benne a zöldbab felét, erre borítjuk a húsos rizses részt, ügyesen elosztva, aztán ismét a zöldbab következik.  A maradék tejfölbe belekeverjük a maradék reszelt sajtot és ráöntjük, rákenjük a zöldbab tetejére.
Előmelegített sütőben 180 -190 fokon, 50-55 perc alatt, amíg a teteje szépen megpirul egybesütjük.
Tálaláskor tejfölt kínálhatunk még mellé.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése