TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. július 31., csütörtök

Édesem

azŐJÉ bemutatja
CUKKINI '14
episode9
C-moll sweet
A cukkini hősiességét a bölcs vezír 
egy kis édességgel jutalmazza... 














TÚRÓS-MÁKOS RAKOTT RÉTES, CUKKINIVEL
Hozzávalók:
8 db-os réteslap 
60 dkg cukkini
25 dkg túró
8 dkg darált mák
2 db tojás
1 nagy pohár tejföl (450g)  
15 dkg kristálycukor (+1ek.)
1 citrom lereszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
zsemlemorzsa 
fahéj
csipet só
étolaj
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük; 5 dkg cukorral és egy mokkáskanálnyi sóval bekeverjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat hozzáadjuk a tejfölhöz, 10 dkg cukorral a citromhéjjal és 3 ek. olajjal, alaposan összekeverjük, majd három evőkanálnyit kiveszünk belőle későbbre a cukkinihez, valamint a fehérjéket is félre tesszük.
Egy 32 cm-es tepsit vékonyan kikenünk olajjal és beleteszünk egy réteslapot, megkenjük egy kevéske olajjal, a kilógó széleket visszahajtjuk és ráteszünk még egy réteslapot, szintén megolajozzuk. A továbbiakban, majd ugyanígy járunk el a többi réteslappal is.

Elkezdjük a rétegezést:

Az alsó lapokat meghintjük két kanálnyi zsemlemorzsával és rámorzsoljuk a túrót, és a tejföl felével meglocsoljuk, majd szép egyenletesen eloszlatjuk.
Ismét két réteslap következik, olajozva, morzsázva, aztán a maradék tejfölt elkeverjük a mákkal és egyenletesen elkenjük, eloszlatjuk ezen a rétegen.
Ismét a réteslapok következnek, olajozva, morzsázva. A cukkinit alaposan kinyomkodjuk és elterítjük a lapokon, a félre tett tejöllel megcsepegtetjük, megkenegetjük, egy pici őrölt fahéjjal is megszórhatjuk.
Megint réteslapok jönnek, de már csak a közüket olajozzuk vékonyan és nem morzsázzuk.
200 fokon, 20 percig sütjük. A sütőből kivéve 5-10 pecig pihentetjük.
Közben a vaníliás cukorral és a plusz egy evőkanál kristálycukorral kemény habbá verjük a fehérjéket és az elősütött rétes tetejét bevonjuk vele. (A felső réteslapok „felkunkorodhatnak” az elősütéskor, de oda se neki, nyugodtan nyomkodjuk le, az sem baj, ha megtöredezik.)
Aztán vissza a sütőben és 15-20 perc alatt szépen megsütjük.
Amikor már félig kihűl, egy éles késsel könnyen/könnyebben szeletelhetjük.
Talán nem nagy titok, hogy ezt a rakott rétest a szlovén barátaink Gibanicája ihlette.

„Sajnos”, ha szép szeleteket akarunk vágni, várnunk ki kell 15 kínos percet. 
(Alig bírtam ki.)














Talán nem nagy titok, hogy ezt a rétest a szlovének Gibanicája ihlette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése