TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. január 24., szombat

Zsályás burgonyafánk, almás-káposztával és csirkemájjal avagy Egy estés kaland a Kedvencemmel

Több mint fél éve receptjeim jelennek meg a Kedvenc - Gasztro magazinban; ez számomra maximális megtiszteltetés, és a magazint mindenkinek tisztelettel ajánlom. 
Pompás receptek a blogszférából, olvasói-receptek, rejtvények, (pályázatok) azaz egy jó ízű szórakoztató, kikapcsolódás, amit kihagyhatatlan főzőcske követ ;)
Szóval amikor azt kérték tőlem, hogy kellene valami fánk recept a februári számba, amiben lesz egy pár soros bemutatkozásom is, hát mit mondjak nagyon megörültem neki.
De miért pont fánk? amikor nem tartozom a túlságosan sütögetős emberkék közé (ez mostanában ölég sokat emlegetem) és különben is Anyunál jobban és jobbat nem süt senki. 
Aztán ahogy tovább olvasom a levelet, kiderült, hogy nem holnapra kell a recept, hanem tegnapra :/ 
...és előkapartam egy régi, jó, fánk receptet, amit kölyök koromban sokszor készített a Mamikám vacsorára, egyszerűen csak tejföllel (fokhagymával vagy kaprosan).     
(Talán érdekes, de mindenképpen természetes, hogy a drága Mamikáink, semmit sem méregettek és mégis jobb, finomabb volt amit Ők készítettek.)















ZSÁLYÁS BURGONYAFÁNK,
   SPICCES ALMÁS-KÁPOSZTÁVAL
       ÉS BOR ILLATÚ CSIRKEMÁJJAL
Hozzávalók:
a fánkhoz
25 dkg burgonya
15 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1 db tojás
1 dl tej
friss zsálya
bors, só 
egy csipet kristálycukor 
a káposzta
40 dkg  vecsési savanyú káposzta
2 dl fehérbor
2 db alma
friss zsálya
bors, só
50 dkg csirkemáj
A burgonyát héjában megfőzzük; megpucoljuk; burgonyanyomóval áttörjük és kihűtjük.
Az élesztőt, 1 dl kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk.
A kihűlt, áttört burgonyához hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a felfutott élesztőt, sóval, borssal és egy jó adag nagyon finomra aprított zsályával ízesítjük.
Egy fakanállal alaposan összedolgozzuk, majd 20-25 percig, letakarva, langyos helyen kelesztjük.
A megkelt tésztát (átkeverés, átdagasztás nélkül), olajba mártott evőkanállal forró zsiradékba szaggatjuk és szép pirosra sütjük.
A csirkemájat megtisztítjuk és egyben vagy nagyobb darabokban hagyjuk.
Az almát felkockázzuk.
A savanyú káposztát kissé átmossuk, szükség szerint megvagdossuk, felöntjük a borral és annyi vízzel amennyi éppen ellepi, aztán fedő alatt lassan puhára pároljuk, ha kell sóval, valamint borssal, zsályával ízesítjük. 5-10 perc elteltével belepakoljuk a csirkemájakat amit enyhén besózunk, és az almakockákat, majd újabb  15-20 perc után levesszük a fedőt és a levét elpároljuk.
Tálaláskor az káposzta tetejére szedjük a csirkemájat és a fánkocskákkal körítjük.
Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése