TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. január 12., hétfő

Gombaleves, hússal és tarhonyával avagy Verssel főzök néktek

Számomra is ismeretlen (pénz)költő:

Főzz abból, ami van otthon

Ó'be hányszor mondom ezt néktek,
Hisz' abból lesznek a jó étkek.
Nem kell mindig a sok cécó,
Fogadjátok meg a szép szót:
     -Főzz abból, ami otthon van!

De van amikor hiába minden.
Eszedbe jut, de valami nincsen.
Fejedből már ki nem kergeted a csóró hangyát,
Porcikáidban érzed suttogó hangját:
     -Gyerünk boltba, vegyünk póréhagymát!

A boltban, az áruk tömkelege,
De, az áhítottat meg nem leled
Szaladsz gyorsan fűhöz-fához,
A gyönyörű eladó lányhoz:
    -Bocsánat, ne haragudjon, csak egy pillanat!

Kedves segítségét esdekelve kéred,
Mert a boldogságod van mostan a téten.
Aranyos mosollyal mélyen a szemedbe néz,
Nem titkolod, beleborzongsz, megigéz.
    -Az volna most a nagy kincs; de sajnálom, nincs!

Elszürkül minden előtted, tragédia, s ármány,
Beborul, zuhog a eső, s lefröcsköl egy járgány...
Hazaérve halottnak látszol,
Szavakkal már nem játszol.
   -Mi lesz most Istenem, legalább Te segíts énnekem! 

Énekedből eltűnnek a dallamok, s a triolák,
Számodra megszűnni látszik ez az éhes világ.
Csoszogsz, vonszolod magad, egyhangú komoran,   
Majd felnyitod a kamrát, és egy szomorú mosollyal:
    -Főzöl abból ami otthon van!     

2015. jan. 12.  
 Szentgotthárd

(Köszönöm szépen, ha végig olvastad! Ha nem azt is megértem!
 ...és ezúton szeretnék bocsánatot kérni a világirodalomtól; is.)




     

  
  









TEJFÖLÖS GOMBALEVES,  
    CSIBEHÚSSAL ÉS TARHONYÁVAL
Hozzávalók:
25 dkg csirkemell
30 dkg gomba
1 db tv paprika
1 vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
5 dkg tarhonya
1 p. tejföl
1 ek. liszt
fűszerpaprika
őrölt kömény
majoránna
bors, só
petrezselyem zöldje
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. 
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és egy kis zsiradékon üvegesre pirítjuk.
Ezalatt a csirkemellet és a paprikát is felkockázzuk, majd a hagymához adjuk. Amikor a hús elveszti nyers színét, egy kevés majoránnával, köménnyel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a gombát, egy-két percig pirítjuk, aztán fűszerpaprikával meghintjük, elkeverjük és felöntjük bő 1 liter vízzel.
Közben a tarhonyát szárazon kissé megpirítjuk és amikor a leves felforrt beleszórjuk és puhára főzzük.
A tejfölből, lisztel habarást készítünk és a levesünket besűrítjük. 
Tálalás előtt egy csokor aprított petrezselyemzölddel üde, friss íz kölcsönzünk ennek a pompás kis levesnek.

Azt, hogy mit akartam póréval, gombával, tejszínnel és..., ;)
Talán majd máskor elmondom,
Ha még akkor is, meg lesz e gondom-latom.  

 
 


    

1 megjegyzés: