TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. június 16., kedd

Rizs és hús avagy Én megkérdeztem

Na kérem szépen, én a múlt héten megkérdeztem,  -ŐrültenJóÉtelek- facebook oldalán hogy ki,- mit,- hogyan,- mivel,- miből,- minek,- miért,- meddig, süt, főz, készít, lop a szomszédtól, a hétvégére stb.
Ez azért történt, hogy megtudjam mit szerettek, miket főztök, és ezáltal jómagam is bedobjak egy-egy ilyesmi jól bevált, kedvencet ami természetesen nem lesz olyan fincsi mint a Ti főztötök, de tisztelettel szeretnék ötletelni az ügyben, hogy ici-picit lehet máshogy is.  
Tehát, most Erzsikének köszönhetően, következzen a Rizses hús, ahogy én készítem.














RIZSES HÚS, AHOGY ÉN KÉSZÍTEM
Hozzávalók:
50-60 dkg sertéslapocka
25 dkg rizs
30 dkg paprika
20 dkg paradicsom
15 dkg zöldborsó
5 ger. fokhagyma
2 db babérlevél
majoránna
bors, só
A sertéshúst 1-1,5 centis kockákra vágjuk és hevített zsiradékon, enyhén lepirítjuk. 
Ezután sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük, és kevés víz hozzáadásával, fedő alatt puhára pároljuk „sütjük” szükség szerint a vizet pótoljuk, ügyelve arra, hogy ne főtt hús legyen belőle.
Amikor már majdnem megpuhult a hús (olyan 3/4-es) visszapirítjuk zsírjára, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a rizst és az egészet jól „átforrósítjuk”, (vigyázzunk a fokhagyma könnyen megéghet), aztán felöntjük a rizs mennyiségének megfelelően, bő kétszerese, enyhén sós, forró vízzel, rászórjuk a borsót és a felkockázott paprikát és paradicsomot, valamint a babérlevelet, de nem keverjük el.
Innen tovább a párolt rizshez hasonlatos módon, főzzük, pároljuk, összekeverjük, megesszük.



3 megjegyzés:

  1. Ezt ki fogom próbálni, mert érdekes recept. Én általában a rizses húst nem zöldséggel készítem, de biztos nagyon finom így is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Valóban a rizses hús (a klasszikus) az nem így készül, de vannak helyek ahol paprikát és paradicsomot, a pörköltalapon kívül is raknak bele, és akkor kicsikét „lecsósabb” hangulatú lesz; borsóval is lehet találkozni itt-ott, ez megszínesíti picikét illetve rá lehet fogni, hogy ettünk zöldséget is :)
      Ami viszont ennél viszonylag szembetűnőbb az a vöröshagyma és a fűszerpaprika hiánya, aki már evett belőle az nem hitte el, hogy hagyma nélkül készült.
      Az úgymond tetején megpárolódó zöldségek szintén egy szokatlanabb, de mégse „furcsa” ízt kölcsönöznek.
      A fűszerezés; hát azt mindig is szerettem, és vallom, hogy ki lehet lépni a szokványból egy kis Fantáziával, Bátorsággal és Jó étvággyal ;)
      Tehát csak annyit mondok: Hajrá!

      Törlés