TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. augusztus 4., kedd

Chili és füst avagy Ha vagy, legyél, s egyél

Mivel azt a elmúlt hetekben megígértem; és most közkincsé teszem; jöjjék, tehát az én Chili-m ami sertéshússal készül, a lehető legegyszerűbb módon.
Ezt azért még ide írom: a fahéj nem egy édes fűszer, csak a zamata miatt, a leginkább desszertekhez szoktuk meg.  
Ma már világ számos konyhája, alkalmazza ezt a titkos, kis pikantériát. stb...
Aki nem hiszi, járjon utána! Pl.: kóstolja meg, és ha édes, akkor nyert :) 














CHILI, CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
1 db nyers füstölt csülök 
30 dkg sertés darált hús
15 dkg csípős parasztkolbász (puhább)
1 fej vöröshagyma
5 ger. fokhagyma
2 szál szárzeller
2 db kápia paprika
2 dob. vörösbab konzerv (1/400g)
1 db kukorica konzerv (200g)
1 tk. koriandermag
1 tk. őrölt fahéj
friss chili  (de jó az őrölt, vagy a pehely is)
olívaolaj
A füstölt csülköt kicsontozzuk és felkockázzuk.
(Én mostanában, mások tiszteletben tartásával, ha csülköt használok, a bőrét leszedem, de belefőzöm az ételbe; persze csak akkor, ha az étel megengedi :) )
A vöröshagymát, felaprítjuk, olívaolajon aranybarnára pirítjuk, rádobjuk a darált húst, és a csülök kockákat, valamint a kis darabkákra vágott szárzellert,  felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi egyet forralunk rajt.
Ez idő alatt egy mozsárban, durvára, összezúzzuk a koriandermagot.
Aztán a húsokat beízesítjük a fahéjjal és a korianderrel, a zúzott vagy aprított fokhagymával, megsózzuk, majd szükség szerinti mennyiségben hozzáadott vízzel puhára főzzük.   
Amikor már szépen megpuhult a csülök, hozzáborítjuk a babot és a kukoricát (a konzervek levét csak egyszerűen leöntjük, nem fontos nagyon leöblíteni, de akinek úgy szimpatikusabb, az tegye meg) és beleszórjuk a apró kockákra darabolt kápia paprikát; most ízesítjük a chilivel (kedvünkre).
Még egy 10-15 percig főzzük, rotyogtatjuk, és az utolsó egy-két percben beleszórjuk a felaprított, csípős kolbászt is; utóízesítjük, és ha már egyszer chili, akkor feltétlen forrón tálaljuk;  finom, friss, ropogó héjú kenyérfélével kínáljuk.      








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése