TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. január 7., kedd

Régi ügy

Alulírott T. Sk. Rétes már 3-4 éve ismerem S. Csabát azŐ. Szakácsot.
Ismeretségünk elején, havonta többször is találkoztunk, a K. Mártással csak körülbelül egy más fél éve hozott össze. Nem sokkal később, apró, de mégis csak erőszakos tetteivel avatkozott bele az állagomba; ennek ellenére sok boldog percet töltöttük együtt. Voltak szép pillanatok amikor velem kezdte a menüsort, manapság már inkább csak vacsorakor szoktunk találkozni. 
Nem tudok róla igazából rosszat mondani, mindig is tisztelte barátait; nem is értem, hogy miért csak most tett rólam említést.
Kérem a tisztelt bíróságot, hogy ezek figyelembevételével hozza meg ítéletét.

 













SAVANYÚKÁPOSZTÁS-TÚRÓS RÉTES, KAPORMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
2 db-4-5 cm átmérőjű rúdhoz
4 db réteslap
25 dkg túró
35 dkg savanyú káposzta 
5 dkg kenyérszalonna
1 db tojás
1 cs. kapor
2 dl tejszín
1/2 dl víz
1/2 dl fehérbor
2 ek. liszt
1 csipet kristálycukor
vaj
bors, só
A szalonnát apró kockákra vágjuk és megpirítjuk.
A káposztát kimossuk és egy éles késsel egyszer-kétszer átvagdossuk, majd a szalonna zsírján szépen megpirítjuk.
Az áttört túrót, a tojással és a káposztával valamint a szalonna pörcökkel alaposan összekeverjük, borsozzuk, szükség szerint sózzuk.
A rétes lapokat kettesével használjuk, de a két lap között vékonyan olajjal megkenjük. A tölteléket ketté osztjuk és a lapok (2db-os) szélre tesszük és feltekerjük, tepsibe rakjuk; a tetejüket is lekenjük olajjal és forró sütőben szépen megsütjük.
Egy kanálnyi vajon két csapott evőkanál lisztet megfuttatunk, beleszórjuk az aprított kaprot, felöntjük a borral és a vízzel, hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és egy csipet kristálycukorral ízesítjük, majd kiforraljuk. 
A rétest a mártással tálaljuk. 

3 megjegyzés:

  1. Gratula, nagyon izgalmasan hangzik! :) Sok mindent tettem már rétesbe, de a savanyú káposzta sose jutott volna eszembe :) "Ki kell próbálnom" módon hangzik ez a recept! :)

    VálaszTörlés
  2. Különös ízvilág lehet, de egy próbát megér!

    VálaszTörlés