TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. március 3., vasárnap

Egyszerűség és egészség: hal és zöldség

Magyarország sajnos eléggé lemarad halfogyasztást illetőleg a világ, sőt az európai átlag szemben is.
Hiába a sok fejtágítás; mindenki tudja, mindenki ismeri (van aki unja is), talán meg is fogadja és mégsem. Ilyenek vagyunk mi magyarok (tisztelet a kivételnek). Azért és ezért veszem a bátorságot, hogy én is néhány szót említsek az ügy érdekében.
A hal fehérjékben és vitaminokban gazdag. Az omega-3 zsírsavnak köszönhetően a halfogyasztás rendkívül jó hatással van a szervezetünkre illetve a testünkre is. Érelmeszesedés, infarktus, agyvérzés, mellrák, időseknél a szembetegségek kialakulásának kockázatát csökkentheti a rendszeres halfogyasztás. Ami viszont egy statisztika szerint nagyon jellemző ránk; segítséget nyújt a depresszió ellen is. 
A zöldségek a legfontosabb vitamin és ásványi anyag források, valamint a szervezet sav-lúg háztartását is egyensúlyba tartják. Napi öt adag (zöldség, gyümölcs) fogyasztása ajánlott, és lényeges lenne, hogy mindig friss, az évszaknak megfelelőt válasszunk.
Ezen aztán nincs mit ragozni; szeretem, szeretem és kész.














PISZTRÁNG CITROMBORSOS MORZSÁBAN,
            FEHÉR ZÖLDSÉGPÜRÉVEL
Hozzávalók:
4 db pisztráng
20 dkg paszternák
20 dkg karalábé
25 dkg zeller
25 dkg karfiol
3-5 dkg vaj
zsemlemorzsa
szardellapaszta
citrombors
majoránna
szerecsendió

A megtisztított pisztrángokat, beirdaljuk, majd a szardellapasztával alaposan bedörzsöljük őket (az irdalásokba is), majoránnával és citromborssal ízesítjük. A zsemlemorzsába egy jó adag citromborsot keverünk és a halacskákat meghempergetjük benne (jól belenyomkodjuk). Egy nagyobb serpenyőben (legalább akkorába, hogy a 4 hal beleférjen :) zsiradékot hevítünk és a pisztrángjainkat szép pirosra sütjük.
A zöldségeket megtisztítjuk és kis darabokra vágva, sós vízben puhára főzzük. A megfőtt zöldségeinket burgonyatörő segítségével összetörjük, pürésítjük, szerecsendióval ízesítjük és egy darabka vajat is belekavarunk.
Őrülten Jó Étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése