TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. március 14., csütörtök

Édiburcsi

Édesburgonya, pedig nem is burgonya. 
A nevét valószínűleg a burgonyához hasonló megvastagodott gyökérterméséről és termesztéséről kapta. Felhasználása is hasonló lehet a burgonyáéhoz és a sütőtökéhez, hiszen ízét a sütőtökéhez hasonlítják, illetve fajtánként a gesztenyéhez is.
Érdekes és nem árt tudni: 
-az édesburgonyát csak rozsdamentes késsel daraboljuk mert a nagyi régi sima vas késétől megfeketedik.
-a megpucolt, hámozott illetve darabolt, szeletelt édesburgonyát azonnal tegyük bele egy tál vízbe, mert nagyon hamar elszíneződik (oxidálódik) a levegőn.
-az édesburgonyában lévő  cukor, 10 fok alatt keményítővé alakul át, ezért hűtőszekrényben soha ne tároljuk.














ÉDESBURGONYÁN SÜLT TOJÁS
Hozzávalók:
50 dkg édesburgonya
4 db tojás
lilahagyma
petrezselyemzöldje
kakukkfű
bors

Az édesburgonyát megpucoljuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és egy nagyobb (20-23cm) teflon serpenyőben olívaolajon kb.:10 perc alatt megpároljuk, közben sóval, borssal meg egy kis kakukkfűvel ízesítjük.
Ezután a tüzet legyengítjük, a megpárolódott édesburgonya reszeléket jól lenyomkodjuk és ráütjük a tojásokat. A tojásfehérjéket amennyire tudjuk eloszlatjuk, megszórjuk apróra kockázott lilahagymával, aprított petrezselyemzölddel és megborsozzuk, sózzuk. Fedő alatt (kis lángon), készre sütjük, pároljuk, közben pillantsunk rá, hogy a tojás mikor éri el a kívánt keménységet.
Csak 1 tipp: ha a tojásoknak egy kis mélyedést készítünk, könnyebben, egyformábban megállnak. 

1 megjegyzés: