TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. március 12., kedd

Beatles magyarul

Nincs abban semmi szégyellnivaló, hogy a mai napig szívesen hallgatok Beatles-t.
Így történt ez tegnap is.
Love me do, Yesterday, Obladi- subidubi... stb - stb. Válogatás.
Én meg főzőcskézek. Jól összeválogattam.
Gombát káposztával. Érted!?
Savanyú káposzta, kolbász, magyaros :) + gombafejek. Tudod gombafejek. Vicces mi?
Mindegy; ennyit még nem mosolyogtam ételen :)   














GOMBAFEJEK, KOLBÁSZOS-KÁPOSZTÁVAL SÜTVE
Hozzávalók:
10 db szép gombafej (25-30 dkg)
20 dkg savanyú káposzta
5 dkg parasztkolbász
1 db tojás
tárkony
A savanyú káposztát jól kimossuk, hogy az a „durva íze” gyengüljön, majd apróra vagdossuk. Ezután egy serpenyőben, kevés víz hozzáadásával és tárkonnyal ízesítve puhára pároljuk. A puhulás utolsó fázisában hozzákeverjük az apró kockákra  vágott kolbászt.
A tojást egy tálkában elhabarjuk és összekeverjük a langyosra hűlt kolbászos-káposztával, ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk, de én ezt most kihagytam; a káposztának és a kolbásznak is van egy alap íze, szerintem ez ide elég (persze a káposztának gyártókként változhat a zamata).
Egy tepsit kicsit meglocsolunk olajjal és belepakoljuk a megtisztított gombafejeket, aztán megtöltjük őket a káposztával, a tetejüket megszórhatjuk csipetnyi zsemlemorzsával (nem fontos). Közép-meleg  sütőben 30-35 sütjük, (illetve amíg szépen megsül). 
Előételnek, vacsorának vagy a köretek színesítésére, változatossá tételére ajánlom.

A gomba (sampinyon vagy csiperke) pucolását, „héjának”lehúzását csak akkor végzem el amikor már nem szép, friss a gomba (2-3 nap) vagy szemmel láthatóan „csúnyácskább”. A gombának is mint sok más zöldség, gyümölcsnek a héja alatti részén van a legtöbb ízanyag.
A friss gombának nagy a víztartalma ezért sohase áztassuk, inkább folyó víz alatt öblítsük le. 

1 megjegyzés: