TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. március 28., csütörtök

Egy kis semmiség 3.

Az édesburgonya (akár egy darab is) magas rosttartalma mellet biztosítja a szervezet számára fontos A-, és C-vitamint, valamint a kálium, magnézium, szükségletünket is szinten tartja.
Az édesburgonya másik elterjedt neve a Batáta, ezt számos nyelvterületen használják, mondhatnánk azt is, hogy ez a nemzetközi elnevezése, de Mexikóban például a Camote nevet kapta, Óceániában, Polinéziában, pedig Kumara néven emlegetik.
Délkelet-Ázsiában zsenge, friss hajtását és leveleit is fogyasztják (levél-zöldségként), melynek nagyobb a C-vitamin és béta-karotin tartalma. 
Amerikában a  hálaadási pulykasült mellé gyakran kínálnak kandírozott batátát.
Magyarországon Ásotthalom környékén már húsz éve termesztik.
... és miért ne, a legnagyobb termelő ország Kína. 














BATÁTA PÁSTÉTOM, KAPORRAL ÉS HAGYMÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg batáta
1 p. natúr joghurt
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet cukor
só 
A batátát héjában megfőzzük, amikor meghűlt megpucoljuk és egy tálba daraboljuk. A vöröshagymát  kis kockákra aprítjuk, majd lesózzuk, hogy a „durva” íze enyhüljön és egy picikét puhuljon. 
Egy villa segítségével összetörjük, pépesítjük a batátát és hozzákeverjük a joghurtot, valamint a hagymát, aminek a levét előzetesen a markunkkal kinyomkodtunk. A kaprot felaprítjuk és beízesítjük vele a pástétomunkat; igény és ízlés szerint egy csipet kristálycukorral és sóval utóízesítjük. Jól lehűtve kínáljuk. Az sem baj, (sőt) ha egy egész éjszakán át érleljük. Tálaláshoz és díszítéshez félre rakhatunk egy szeletke batátát és egy kevéske hagymát, kaprot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése