TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. március 27., szerda

Egy kis fényezés

Na, persze nem (csak) magamat akarom fényezni, hanem természetesen az étkeimet (is). 
Fényezés vagy ahogy a nagyok mondják glasszírozás. Ez lényegében és egyszerűen nem más, mint a gyümölcsök, zöldségek, vajon történő, cukorral vagy mézzel való „pirítása”, átforgatása, . A húsoknál azt a műveletet hívják így, amikor a sültet tálaláskor illetve közvetlen tálalás előtt pecsenyelével vonják be, hogy szép fényes legyen. Hidegkonyhai készítményeknél aszpikkal fényeznek. A desszerteknél pedig a zselével való bevonást nevezik glasszirozásnak.
Ez egy hihetetlen fontos információ (gondolom), de nem baj, ha tudjuk. :)














MOGYORÓS CSIBEFALATOK, 
           FÉNYLŐ ZÖLDSÉGEKKEL
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé
1 db padlizsán
30 dkg sárgarépa
4 szál szálzeller
15 dkg sótlan pörkölt földimogyoró
1 ger. fokhagyma
2 ek. méz  
2 ek. natúr joghurt
oregánó  
kakukkfű
bors, só
A csirkemell filéket felcsíkozzuk, megszórjuk borssal, oregánóval és kakukkfűvel, valamint hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és az egészet alaposan bekeverjük a joghurttal. Hűtőszekrényben legalább két órán át érleljük ebben a pácban. Közben a zöldségeket is, a húshoz hasonlatosan felcsíkozzuk. A padlizsánt kissé lesózhatjuk. (Van aki  erre esküszik, van aki nem; én nem mindig szoktam.)  Egy serpenyőben olívaolajon szépen megsütjük a csibe csíkokat, megsózzuk és a végén közé szórjuk a mogyorót, majd picit megpirítjuk.
Egy másik serpenyőben vajon, összepároljuk, megsütjük a zöldségeket; a húsnál használt fűszerekkel ízesítjük és mézzel megcsepegtetve, összeforgatva kifényesítjük :) 
A mogyorós csibefalatokat a gyönyörűen csillogó zöldségekre tálaljuk.
TUDTAD? a mogyoró egy olyan aminosavat tartalmaz amely herpeszt okozhat, úgyhogy akik erre hajlamosak, ne fogyasszák.  

2 megjegyzés:

  1. ha vaj helyett oliva olajban vagy zsírban sütöm a zöldségeket, akkor is működik ez a "fényesítés"?

    VálaszTörlés