TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. december 11., vasárnap

Nem muszáj, de kell

Egy kedves hölgy ismerősöm, aki nagy egészség mániás, azzal kéréssel fordult hozzám: Segíts! a gyerek nem eszi meg a halat.
Majd elmondta, hogy már beszélt neki azokról a fantasztikus Omega3 zsírsavakról, meg a fehérjékről és a sok-sok vitaminról; de mindhiába. Szinte pityeregve hebegte, hogy a foszfor, fluor, vas, szelén, kálciun, kálium és jód nevek hallatán az a drága gyermek olyan grimaszokat vágott..., és nem tudta rászedni arra, hogy legalább hetente egyszer egyen halat.
Na, akkor készítsünk olyan közeget, amiben nem annyira "zavaró" a hal íz, de őrülten finom :)














PÓRÉLEVES, HALASGALUSKÁVAL
Hozzávalók:
20 dkg halfilé
2 db tojás
5 dkg zsemlemorzsa
1 szál póréhagyma
2 dl fehérbor (félédes)
5 dkg margarin
2 ek. liszt
1 ek. cukor
ételízesítő
citrom
kapor
szerecsendió
bors, só
A halfilé pár perc alatt elősütjük, sütőben vagy serpenyőben. A filéket sütés előtt töröljük "szárazra"és forgassuk lisztbe; ha serpenyőben sütjük, célszerű sütés után is le itatni róla a felesleges zsiradékot. A kihűlt haldarabokat, egy keverő tálba téve, villával törjük össze amennyire csak tudjuk. Majd adjuk hozzá a tojásokat és a zsemlemorzsát, sózzuk és borsozzuk meg, egy jó adag kaporral ízesítsük, aztán nagyon alaposan keverjük össze.
Ezek után a póréhagymát vágjuk fel fél centis kockákra és pároljuk meg margarinon. Szórjunk rá 2 ek. lisztet, jól forgassuk át, (a pirítással vigyázzunk, nehogy megégjen a hagyma) és öntsük fel a borral, keverjük simára. Egy liter vízzel,  ételízesítővel és őrölt szerecsendióval forraljuk fel a levesünket. Amikor forr, gyengítsük le és teáskanál segítségével szaggassuk bele a galuskákat. Lassú! nem lobogó forrásban főzzük készre  a galuskákat. A készre főtt levesünket pikanterizálhatjuk ( ez egy szép szó lett XD) ízlés szerinti mennyiségű citromlével; én kb. egy fél citrom levét tettem ebbe a levesbe.
Csak 1 tanács: galuska ill. gombóc készítésekor minden esetben csináljunk próba főzést!

1 megjegyzés: