TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. október 13., kedd

Túró és talán lepény avagy Emlékszem

Emlékszem... még kölyök koromban a messzimama, szokott nekünk sütni (gondolom másnak is, de azt is mi faltuk be) egy olyan tésztát, amit Ő csak nemes egyszerűséggel Paraszt lepénynek hívott.
Valószínű, hogy ezt többen ismeritek, csak más néven, amit nyugodtan írjatok meg kommentben - kösziköszi-
Maga a tészta, a süti egy könnyű, kellemesen vastag, finom, laza kelt tészta ami jó fajta házi baracklekvárral van megkenve és tojáshabbal beborítva, szépen megsütve. 
Ma reggel ez jutott eszembe
és számtalan szebbnél-szebb gondolat,
s mielőtt megálla az idő,
elő egy tepsit, néhány jófajta hozzávaló.
(bocs)
Lényeg a lényeg, ezzel indult a mai napom meg egy kis pálink  aztán kaptam magam és elkészítettem egy egészen más tésztát, sütit, finomságot, amit az csodás emlékeim tiszteletére lepénynek neveztem el. 










KŐTTES TÚRÓS LEPÉNY
Hozzávalók:
-a tészta-
45 dkg liszt
2 dl tej
5 dkg kristálycukor
3 dkg élesztő
1 db tojás + kenés
5 dkg olvasztott vaj
csipet só
-a töltelék-
50 dkg túró
2 db tojás
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor
1 p. tejföl (150g)
1 ek. búzadara
4 ek. baracklekvár
A tésztához kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tojással, a liszttel és az olvasztott vajjal alaposan begyúrjuk, összedagasztjuk, aztán két részre osztjuk úgy, hogy egyik lehet kisebb, az így kapott két rész tésztát átgyúrjuk és addig pihentetjük amíg elkészítjük a tölteléket.
-Mindig megemlítem! ...a kelt tésztáim lazák, „puhák” ezért ha kell, inkább finoman a kezünket lisztezzük és ne a tésztára/tésztához szórjunk még, még, még... 😉 , illetve egy jó ideje rákaptam a kézi robotgépem (450w) dagasztórészére és szinte minden tésztámat ezzel dagasztom le, majd a végén ! lisztezett kézzel ! átgyúrom.-
A töltelékhez a túrót, a tejfölt, a cukorral, a darával és 2 db tojássárgájával alapos kikeverjük, a fehérjéket vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
Egy 38 centis tepsit vékonyan kivajazunk, nagyobb tésztát kinyújtjuk és a tepsit kibéleljük vele, villával kicsit megszurkáljuk és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 percig elősütjük.
Az elősütött tésztánkat pár perc pihentetést után jól megkenjük a lekvárral.
A túrótöltelékbe beleforgatjuk a tojáshabot és ráborítjuk a tésztára, a tetejét pedig befedjük a másik, időközben kinyújtott tésztával; lekenjük egy felvert tojással, szinten megböködjük villával és a sütőbe visszatolva 30(+) perc alatt szépen megsütjük.
-...és amit szintén mindig megemlítek! a sütőjét mindenki maga ismer, ha kell figyeljünk az hőfokra és az sütési időre.-
Egyetlenegy nehézsége van ennek a finomságnak...
...kivárni azt az időt, amíg annyira meghűl, hogy könnyen tudjuk kiszelni.













1 megjegyzés: