TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. december 17., szombat

Egy régi téma, szaftosan

Ha dédanyáink gyümölcsöshúst tettek volna az ünnepi asztalra az öreg úgy megkergette volna őket, hogy még mi is szaladnánk a mai napig. Szerencsére ez mára már szépen megváltozott. Bár, ahogy vissza emlékszem a gyermekkoromra; nálunk mindig gyümölcs illetve kompót volt a sült vagy a rántott csirke mellé (tudom az más). Aztán lassan megszoktuk azt is, hogy a rántott sajt (ráadásul Camembert), nem csak tartármártással jó, hanem áfonyalekvárral is; a vadsültekről nem is beszélve.
A gyümölcsöshúsok közül talán a legnépszerűbb, és talán a legelső variáció, amit megkedveltünk az aszalt szilvás csirke illetve pulykamell.
Az elkészítésében számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. Készíthetjük panírozva, natúron vagy bordírozva (szalonnába burkolva), a szilvát borban, pálinkában áztatva... rakhatunk mellé bármilyen sajtot (én a füstöltet ajánlom), de akár sonkát is. Mindenki a saját ízlésének megfelelően alakítja. Én a szaftos dolgokat szeretem, de igazán finom, pikáns és őrülten jó módozatot, nem nagyom találtam :( 
Tehát, muszáj volt nekem elkészítenem.














ASZALT SZILVÁS CSIRKEMELL,
      TÁRKONYOS-FEHÉRBOR MÁRTÁSBAN 
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
kb. 20 szem aszalt szilva
1,5 dl fehérbor
1,5 dl víz
1,5 dl tejszín
2 ek. liszt
tárkony
ételízesítő

A csirkemellet akkora darabkákra vágjuk, hogy egy szem szilvát bele tudjunk göngyölni (kb. 20 db-mint a szilva). A húsokat kiklopfoljuk, besózzuk és a szilvákat ügyesen belegöngyöljük. Egy nagyobb serpenyőben, kevés kis zsiradékon előpároljuk a húsainkat, de úgy, hogy a göngyölegek nyitott" fele kerüljön alulra és gyenge tűzön 10-15 percig, fedő alatt pároljuk -nem nagyon mozgatjuk- ez azért kell, hogy a húsok összetűzködés nélkül is egyben maradjanak. Majd felöntjük a vízzel és a borral ízesítjük tárkonnyal valamint ételízesítővel, jól összeforraljuk. A lisztel és a tejszínnel habarást készítünk, és besűrítjük a szaftot. Készre főzzük, igény szerint citromlével zamatosíthatjuk vagy külön gerezdeket kínálunk mellé, párolt rizzsel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése