TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. október 23., péntek

Szarvas és szilva avagy Arrafelé volt dolgom

Ha tehetem és pont arrafelé járkálok, mindig beugrok a Bolt-ba mert nagyon tetszik a "extrább" hús illetve hal kínálatuk és ráadásul nem is sza rossz áron.
Az elmúlt héten is pont arrafelé volt dolgom, természetesen beléptem és csodálatos friss szarvascombot leltem, szinte tisztítani is alig-alig kellett.
Egyetlenegy egy problémám volt vele, kivárni amíg elkészül, mert ugyi bár a vadhúsokat illik bepácolni, én meg illemtudó ember vagyok, bazzm   










TEJFÖLÖS SZARVASRAGU
 ASZALT SZILVÁVAL ÉS CSOMBORRAL
Hozzávalók:
1 kg szarvascomb
15 dkg kolozsvári szalonna
15 dkg aszalt szilva
2 fej vöröshagyma (20-25 dkg)
4 ger. fokhagyma
4 ek. mustár
csombor (borsikafű)
kömény
bors, só
KUKORICAKÁSA:
Hozzávalók:
30 dkg kukoricadara
1,3 l víz
1 db kápia paprika
petrezselyemzöldje
olívaolaj vagy vaj
bors, só
A szarvascombot megtisztítjuk, lehártyázzuk, csíkokra vágjuk majd a mustárral, csomborral, borssal és egy kis köménnyel, valamint 1-2 kanál étolajjal alaposan bekeverjük, aztán időnként megmozgatva 2 napig hűtőben érleljük, pácoljuk.
A szalonnát, a vöröshagymát kis kockákra vágjuk és egy kevéske! sertészsíron aranysárgára pirítjuk.
A bepácolódott húst a hagymás alaphoz adjuk; amikor elveszti nyers színét megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint még egy kis csomborral ízesítjük és vízzel felöntögetve, közepes lángon puhára főzzük.
Az aszalt szilvát feldaraboljuk a főzés utolsó 20-25 percében, a zúzott fokhagymával együtt a raguhoz adjuk. -Ha öregebb, keményebb lenne az aszalt szilvánk korában is beletehetjük.-
Befejezésként egy kis liszttel és tejföllel készült habarással besűrítjük.
A kukoricakását én így készítem:
A vizet felforraljuk, amikor forr beleborítjuk a kukoricadarát a tüzet legyengítve és folyamatosan kevergetve!!! az „újraforrástól” -amikor kezd finoman pöfögni- számítva 5-6 perc alatt, sűrűre főzzük, sóval, borssal ízesítjük illetve a végén, a tűzről már levéve, 4-5 evőkanálnyi extra szűz olívaolajat keverünk bele, -jelen esetben aprított kápia paprika és petrezselyem is ekkor került belel- aztán fedővel letakarva 15-20 percet pihentetjük, tálalás előtt felkavarjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése