TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. december 5., szerda

Marhapofa és zöldség avagy Nem vagyok pofátlan

Na kérem szépen, ebben a csodálatos étekben egyetlenegy nehézség van, de az nagyon-nagyon...
...kivárni amíg elkészül  😁😉 viszont ha elkészül, nagyon gyorsan elfogy.
Istenbiz' nem vagyok pofátlan, és akartam is vinni kóstolót (T.) de pillanatok alatt elfogyott...











MARHAPOFA A SÜTŐBŐL,
  ZELLERES TÖRT BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
1 kg marhapofa
1 fej vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyem gyökér
25 dkg paradicsom
2 dl vörösbor
4-5 ek. étolaj
1 kg burgonya
2-3 szál szárzeller
kakukkfű
bors, só
A zöldségeket és a hagymát megtisztítjuk, majd 2 centis darabokra vágjuk őket.
Egy tepsibe pakoljuk a zöldségeket, megsózzuk borsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük, és meglocsoljuk olajjal.
A marhapofát akkora darabokra vágjuk, hogy személyenként 4 darab jusson, (a marhapofát nem illik kicsire darabolni 😋) megszórjuk sóval, borssal jól átforgatjuk, bemasszírozzuk, és ráhelyezzük a zöldségek tetejére; aztán nyakon öntjük 2 deci vörösborral, és fóliával betakarva szépen, nyugodtan kb. 4 órán át sütjük.
Félidőnél óvatosan levesszük a fóliát, hogy a felcsapódó gőz ne okozzon sérüléseket a kezünkön, majd a hús darabokat átforgatjuk, és ismét fólia alatt sütjük tovább – ha szükségesnek látjuk, önthetünk alá még egy kis bort vagy vizet -.
(Ha biztosabbak vagyunk a dolgunkban, sütés közben többször is rápillanthatunk, de vigyázzunk, a gőzzel!)
Amikor a húsfalatok omlós puhára sültek kiszedjük a tepsiből, a zöldségeket pedig egy nagyobb edényben szép simára vagy épp durvább, rusztikusra turmixoljuk, pépseítjük.
Amikor a pépesítéssel megvagyunk, víz vagy bor hozzáadásával beállítjuk a sűrűségét, visszarakjuk bele a húsfalatokat, összemelegítjük, szükség szerint utóízesítjük.   
Közben a burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk.
A szárzellert kis darabkora aprítjuk, egy kevéske zsiradékon finoman megpirítjuk, hozzáadjuk a megfőtt burgonyát és ízlésünknek megfelelően, tört burgonyát készítünk. Az én marfapofám fiatal állaté volt, ezért előfordulhat hogy idősebb húsnál, több lesz a puhulási idő.




A tepsi ne legyen túl nagy!












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése