TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. december 16., vasárnap

Alma és süti avagy Ha kerek akkor, torta

Ez egy finom, szaftos almás süti.
Viszont ha, már kerek formába készítjük akkor legyen... torta 😊
...és ha már karácsony lesz, mindjárt, akkor ízesítsük, fűszerezzük úgy😁
(Ha meg nincs karácsony, akkor ölég fahéj is)
















KARÁCSONYI ALMATORTA
Hozzávalók:
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 db tojás
4 ek. víz
4 ek. étolaj
½ cs. sütőpor
1 tk. őrölt fahéj
4+1 ek. kristálycukor
60-70 dkg alma
2,5 dkg vaj
az alma ízesítéséhez: őrölt fahéj, őrölt kardamon, őrölt szegfűszeg, őrölt rozmaring, vagy mézeskalács fűszer és amit ma láttam először almás sütemény fűszer.
Egy 28 centis lapos, tortaformát, alaposan! kikenünk a vajjal, az sem baj, ha apróbb darabkák maradnak benne, majd egységesen megszórjuk a 4 evőkanál kristálycukorral.
Az almákat meghámozzuk, a magrészét eltávolítjuk, a húsát pedig kis kockákra daraboljuk.
A kikent tortaformába rakjuk az almakockákat, a tetejét meghintjük 1 evőkanál cukorral és a fűszerekkel.
A sütőt bemelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket, sűrű, fényes habos állagúvá verjük a porcukorral.
A tojások sárgáját kikeverjük az olajjal és a vízzel; a lisztet elkeverjük a sütőporral és egy  csapott teáskanálnyi őrölt fahéjjal.
Az így kapott tésztát ráöntjük az almakockákra, ügyesen eloszlatjuk rajta, egyszer-kétszer a forma alját az aszathoz ütögetjük, hogy tészta jobban befolyjon a kockák közé.
Az előmelegített sütőben, 25 perc alatt megsütjük.
Amikor kivesszük a sütőből a tetejét finoman meghintjük liszttel, ezt azért tesszük, mert a későbbiekben ez lesz a torta alja, és így nem tapad oda a tálra. 15-20 percig pihentetjük.
Egy nagy tányért, tálat, amin tálalni fogjuk, ráteszünk a tortánkra és egy határozott mozdulattal átfordítjuk az egészet, legalább 20 perecig, így a formával együtt ismét pihentetjük; ezután, ha jól kivajaztunk a formát könnyen letudjuk venni a tortánkról.
A tortánk tetejét csokimázzal és pisztáciával (mandula, mogyoró, dió) díszítjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése