TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. december 10., hétfő

Marha és a nyelve avagy Katt.

Drágájim, én nem tehetek róla, de mostanában, amikor finom friss marhahúshoz (bikuci 😁)  tudok jutni, nekem természetesen a java kell.
Ugyi a minap a pofahúst készítettem el, ma pedig a nyelve kerül sorra, és majd jövő héten, azt is megtudjátok, hogy milyen finom is tud lenni a bikatöke 😉
Ez van. Mostanában ilyenekre vagyok rákattanva.












UBORKÁS-HAGYMÁS MARHANYELV,
      KELBIMBÓS BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
1 db marhanyelv (kb. 1,30 kg)
2 db vöröshagyma
15 dkg csemegeuborka
10 dkg kenyérszalonna
70 dkg burgonya
30 dkg kelbimbó
1 ek. liszt
fűszerpaprika
őrölt kömény
majoránna
bors, só
a főzővízbe: 2-3 babérlevél, és citromkarika, só
A marhanyelvet, sóval, babérlevéllel és 1-2 citromkarikával ízesített vízben feltesszük főzni.
Szép, gyöngyöző forrással legalább 4 órán át főzzük, kb. félidőben kivesszük a főzővízből, és ha kicsit már visszahűlt, a külső, kifehéredett, réteget „hártyát” ügyesen lefejtjük. Ez a művelet sajna egy kicsit macerás lehet; szerencsés esetben egy része lehúzható, a többit pedig egy éles késsel vékonyan hámozzuk le; ha ezzel megvagyunk, visszatesszük a főzővízbe tovább főzzük.
A vöröshagymát félkarikákra szeleteljük, a csemegeuborkát felcsíkozzuk.
A szalonnát apró kockákra vagy csíkokra vágjuk, egy serpenyőben megizzasztjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát és az uborkát, és perecek alatt megfonnyasztjuk; leszórjuk egy kanál liszttel, elkeverjük, meghintjük egy kevéske fűszerpaprikával, és köménnyel és kb. 2 deci vízzel felöntve összeforraljuk.
A megfőtt marhanyelvet felszeleteljük, és a hagymás-uborkás raguval átmelegítjük.
A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk, sósóvízben feltesszük főzni; a kelbimbó is megtisztítjuk, szükség szerint a külső csúnyább leveleit eltávolítjuk, majd mérettől függően, negyedekre, vagy csak félbe vágjuk. A burgonya puhulásának utolsó 5-10 percében hozzászórjuk a kelbimbót is.
A megfőtt burgonyát és kelbimbót szépen megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és majoránnával ízesítjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése