TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. október 10., szerda

Csirkecomb és bor avagy Mi legyen a gyerek neve

Na, megint el kellett neveznem az ételt; ami (már néhányszor említettem) egy "könnyű" dolog.
Hiába tudtam, már reggel, hogy mi lesz az; délidőben, a boltban egy kedves ismerősöm, kérdésére, csak azt tudtam mondani: Csirkecomb, krumpli, cukkini, póré, paradicsom, borsikafű, egy kis chili, na meg valami bor...
Aztán ahogy elkészült, már az illatán érezhető volt, később a zamatán, hogy nem lehet más a neve, mint Irsai....természetesen ezzel a kedvenc boromra utalva, amit a sütéshez használtam. Az is igaz, hogy általában a Cserszegi Fűszerest használom a étkeimhez, de most ez volt itthon, és egyáltalán nem bántam meg.
De vajon, miről vagy kiről kapta nevét Irsai Olivér?
Guguli a barátom, a Wiki meg a pédiám 😉
"Sok legenda kering a névadásról, többek közt, hogy Irsai Olivér mesebeli figura volt, vagy esetleg száz pengőt fizettek az elnevezésért.
Egyik sem igaz, valóságos személy volt Irsai M. Olivér, aki 1930-ban született akár a szőlőfajta. Kocsis Pál barátja, Irsai M. József iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról az új hibridet. Tehát nem igaz a sokáig élő feltételezés, hogy Irsai Olivér borkereskedőként fizetett volna egy saját szőlőnévért."  👉Wikipédia👈
...és hogy született  Cserszegi Fűszeres: 👉..Katt... és lássatok csodát 👈















IRSAI SERPENYŐS CSIRKECOMBOK
8 db csirke felsőcomb
60-70 dkg parázsburgonya
20 dkg apró koktélparadicsom (datolya)
1 db saláta cukkini
1 szál póréhagyma
2 dl Irsai Olivér - fehérbor
borsikafű
chilipehely
olívaolaj
Ehhez az ételhez célszerű beszereznünk kis serpenyőket, amit sütőbe is berakhatunk; de természetesen tepsiben is készíthetjük.
A csirkecombokat megtisztítjuk.
A parázsburgonyát meghámozzuk, cukkinit hasábokra vágjuk, a koktélparadicsomokat félbe, a pórét pedig karikákra daraboljuk.
Aztán az egészet egy nagy tálba tesszük, meghintjük borsikafűvel és chilipehellyel, meglocsoljuk olívaolajjal, és alaposan összekeverjük, összeforgatjuk, fóliával letakarva 1 órán át hűtőben pácoljuk.










A serpenyőt (-ket) előmelegítjük, és a csirkecombokat 5-6 perc alatt mindkét oldalukról finoman megpirítjuk, közben megsózzuk, szükség szerint egy kis olajat önthetünk alá.










Amikor a combok megpirultak, hozzáöntjük a bort és pillanatok alatt kiforraljuk, illetve a serpenyőalján képződött pörzsanyagokat feloldjuk.
Ha ezzel is megvagyunk, akkor a zöldségeket szépen a combok köré rendezzük, ezeket is megsózzuk, majd fóliával letakarva, előmelegített sütőben 200 fokon 30-35 percig sütjük, pároljuk, ezután a fóliát levéve újabb 30-35 percig sütjük, amíg szépen megsül, megpirul.
(Ha tepsibe készítjük, pirítás után a combokat átrakjuk a tepsibe, aláöntjük a kiforralt bort, és a megsózott zöldségeket köré rendezzük.)  
Ami a legjobb az ételben, hogy a vaj puha zöldségeket, a villánkkal szép nyomkodhatjuk a finom, Irsai szaftban; és ha tányéron tálaljuk akkor is feltétlen locsoljuk meg a szafttal. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése