TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. augusztus 16., szerda

Csirke és tök avagy Majdnem tökfőzelék

...mondom majdnem!
Az igazsághoz tartozik, hogy eredetileg tökfőzelék villant át a kis agyamon, mint sokunknak, aki ránéz egy tökre - meglátni és megszeretni.
No, de mi legyen a feltét, pörkölt, fasírozott, időhúzós...




TÖKÖS CSIRKEMELL PAPRIKÁSAN, 
         ZSEMLEGOMBÓCCAL 
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
50 dkg tisztított főzőtök
2 db paprika
1 fej vöröshagyma
1 p. tejföl
1-2 liszt
fűszerpaprika
kömény
kapor
bors, só
A vöröshagymát apóra vágjuk, üvegesre sütjük.
A csirkemellet, a paprikát felcsíkozzuk és a hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk, köménnyel, kaporral ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük, és egyből felöntjük vízzel. A tököt, a csirkéhez hasonlatosan csíkokra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk, ismét ismét felöntjük vízzel, és puhára főzzük.
Tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük, kiforraljuk, zsemlegombóccal tálaljuk.
ZSEMLEGOMBÓC
4 db zsemle
2 db tojás
20 dkg liszt
1 dl tej
1 kisebb vöröshagyma
petrezselyem zöldje 
bors, só
A zsemléket pici kocákra vágjuk (kbcentisre) és olajon szépen egységesen megpirítjuk (közben, finoman adhatunk hozzá még olajat, de ne olajozzuk túl!).
petrezselymet felaprítjuk; a vöröshagymát apróra vágva megpirítjuk, „lecsepegtetjük, hogy minél kevesebb olaj maradjon rajta.  
Amikor a zsemlekockák már kissé kihűltek, hozzáadjuk a lisztet és alaposan átforgatjuk, majd meglocsoljuk a tejjel, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a hagymát és az aprított petrezselyem zöldet, hozzáütjük a tojásokat és alaposan összekeverjük, 5 percig pihentetjük.

Az így kapott masszából, nagyon enyhén, nedvesített kézzel, tömör kis gombócokat formázunk és közepes forrásban levő vízben 10-12 perc alatt kifőzzük. Szükség esetén picike!!! lisztet adhatunk hozzá.
A nedvesített kéz, annyit jelen, hogy épp 1-2 "csepp" legyen; ez még megkönnyíti a dolgunkat, ha több akkor már "kenődik a tészta" és úgy érezzük, hogy liszt kell bele, NE!





    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése