TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. május 4., szerda

Karaj és csemege avagy Most én tolmácsolok

A mai étkemet szintén a szlovén kollegáktól lestem el, de persze egy ici-picit variáltam rajta. Ők, füstölt tarjával (sonkával) készítették, és nem fűszerezték kakukkfűvel,  a bort is csak opcionálisan ajánlották, jóval apróbbra darabolták hozzávalókat, stb...
Egyébként ez egy klasszikus szlovén húsétel, legalábbis a Muravidéken; én pedig úgy gondolom, hogy apró változtatásokkal mindenki saját ínyére alakíthatja.


   













MURAVIDÉKI SERTÉSKARAJ, TÖRT BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
2 ger. fokhagyma
10 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg apró csemegeuborka
10 -12 dkg ecetes pepperóni (méret függő, kb.8-9db)
1 fej vöröshagyma
1 dl vörösbor
1 ek. liszt
kakukkfű
bors, só
fűszerpaprika, csak a színe miatt
4 adag tört burgonya
A sertéskarajt felszeleteljük, kissé megklopfoljuk, majd egy éjszakán át,  fokhagymás - borsos pácban pihentetjük.
A szalonnát és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és együtt szépen lepirítjuk.
Az uborkát felkarikázzuk és az alapra dobjuk, pár perc elteltével, leszórjuk egy csapott evőkanál liszttel.
A lisztet elkavarjuk, felöntjük a borral, és kb ugyanannyi vízzel; hozzáadjuk a felkarikázott pepprónit, kakukkfűvel, borssal, sóval ízesítjük, majd kis lángon, lassan összeforraljuk. Csak a színe miatt, egy picike fűszerpaprikával megszórhatjuk, de ez egyáltalán nem kötelező, mert ez inább egy ragu, és nem szaft.
A karajszeleteket megsütjük, és tálaláskor rákanalazzuk a ragut; köretnek, klasszikus módon tört burgonyát kínálunk.
Fincsi, pikáns, érdemes kipróbálni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése