TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. október 28., kedd

Hát akkor, tököljünk 10.

És megint az egyszerűség varázsát kihasználva készítettem el az ebédemet.
Természetesem sütőtökkel, meg egy kis fokhagymával, mézzel és rozmaringgal. 
Ezt végül is felfoghatjuk egy olasz klasszikusnak is, és akkor a parmezán sem hiányozhatott belőle.














SÜTŐTÖKÖS RIZOTTÓ
         nem csak őrülteknek
Hozzávalók:
30 dkg rizottó rizs
40 dkg tisztított sütőtök
3+1 ger. fokhagyma
3 ek. méz
5 dkg parmesan vagy gran padano
rozmaring
bors, só
olívaolaj
A sütőtököt apró kockákra daraboljuk és kb. 10 dkg félreteszünk.
Felforrósított olívaolajon, 1 perc alatt megfuttatjuk a tök kockákat (amíg enyhén megváltozik a színük). Ekkor hozzáadjuk a 3 gerezd aprított fokhagymát és a mézet, pár pillanat múlva, ha már szépen kihabzott a méz, beleborítjuk a rizst és felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi, sózzuk, borsozzuk, aprított rozmaringgal ízesítjük. 20-25 perc alatt krémesen puhára főzzük, „folyamatosan kevergetve” és mindig csak annyi vízzel felöntögetve, ami épp ellepi. A főzés utolsó 3-4 percében hozzáadjuk a félretett tök kockákat és a maradék 1 gerezd aprított fokhagymát, majd belereszeljük a parmesan felét, a másik felével pedig tálaláskor megszórjuk. 

2 megjegyzés:

  1. Nem rossz, nem rossz :) Most készültem el az egyik tökösöddel a sok közül, ha előbb láttam volna.... na majd jön ez is :)

    VálaszTörlés