TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. november 18., hétfő

Őszi esték

Hűvös, ködös, őszi estéken jól jön egy melengető leves.
Az ötlet, kicsit egy olasz levestől és kicsit a Márton-napi libacombomból eredeztethető. 
Azt talán mondanom sem kell, hogy tiszta szívembből ajánlom mindenkinek.















GESZTENYÉS BABLEVES, 
    ZSÁLYÁVAL ÉS VÖRÖSBORRAL  
Hozzávalók:
30 dkg csótánybab (géber-, négerbab)
20 dkg szelíd gesztenye
4 ger. fokhagyma
1,5 dl tejszín
1 dl vörösbor
2 ek. liszt
1 ek. méz
1 mk. őrölt gyömbér
zsálya (morzsolt)

A babot egy éjszakányi időre beáztatjuk, majd a fokhagymákkal együtt feltesszük főni, zsályával és sóval ízesítjük. (Kb.:2 liter víz)
A gesztenyét megfőzzük, megpucoljuk és durván összedaraboljuk, összetörjük.
Amikor a bab már szépen megpuhult, kihalásszuk belőle a fokhagymákat, beleöntjük a bort, hozzáadjuk az egy evőkanál mézet és a mokkáskanálnyi gyömbért, valamint a gesztenye darabkákat és jól kiforraljuk.
A fokhagymákat egy villa segítségével pépesítjük (szétnyomkodjuk), hozzáadjuk a lisztet és tejszínnel habarást készítünk. A levesünket  besűrítjük (hőkiegyenlítés!!!), utóízesítjük és készre főzzük. 
Csak 1 jó tanács: a szárított zsályát a tenyeremben még egy kicsit megszoktam morzsolni és a szár részeket (amit lehet) kiszórom belőle.

1 megjegyzés: