TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. november 15., péntek

Klasszikusok felrázva 1.

A brassói aprópecsenyét  sokan készítik és sokféle módon.
... és természetesen mindenki meg esküszik arra, hogy az övé az igazi.
Paprikával, majoránnával, borsóval vagy nélküle, kockára vagy csíkokra vágva, burgonyával összekeverve vagy csak rátálalva; és folytathatnám még a sort, a sok igazi, eredeti készítési móddal, amit most inkább kihagynák. (Jut eszembe, olyan emberrel is találkoztam, aki egy picike Piros Aranyra esküdött.)
A húst illetőleg, az éttermekben és rengeteg recepttúrában szűzpecsenyéből készül ez a pompás étel, én mégis azt mondom (persze ez mindenkinek a saját döntése), hogy jobb ide a szaftosabb, olcsóbb hús is; de találkozhatunk szárnyasból készült brassóival is.


  


 








BRASSÓI APRÓPECSENYE, ÚJRAGONDOLVA
Hozzávalók:
70 dkg sertéslapocka
80 dkg burgonya
1 dob. zöldborsó konz. (400g.)
2 fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
1,5 dl fehérbor
10 dkg kenyérszalonna
10 dkg csemegeuborka (3-4db)
fűszerpaprika  
majoránna
bors, só
zsír
A szalonnát felcsíkozzuk, az egyik fej hagymát félkarikára vágjuk és egy kevéske zsíron, együtt üvegesre pirítjuk. 
A húst is felcsíkozzuk, majd rádobjuk a szalonnás-hagymás alapra; ha a hús már kifehéredett meghintjük egy teáskanál fűszerpaprikával, elkavarjuk és felöntjük a borral, sóval, borssal, majoránnával valamint kettő gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Jól kiforraljuk és víz hozzáadásával puhára főzzük  (mint a pörköltet), ügyelve arra, hogy ne legyen „túlságosan” szaftos.
A burgonyát cikkekre vágva, megfőzzük. 
Egy nagyobb serpenyőben, (lábosban) zsírt forrósítunk és a burgonyát elkezdjük pirítani. Félúton, amikor már kezd szép szint kapni, közé szórjuk a második darab, félkarikára vágott a hagymát, a lecsepegtetett zöldborsót, és a karikára szeletelt csemegeuborkát, sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt összepirítjuk.
Tálalás előt a maradék kettő gerezd fokhagymát vékony csíkokra vágjuk és a húshoz adjuk, de már nem főzzük, csak belekavarjuk (így megtartjuk a fokhagyma friss ízét).
A burgonya köretet a tányérra halmozzuk ésst a tetejére tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése