TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. december 10., csütörtök

Pogácsa és füst avagy Még időben

 A nagy jubilijumi ünnepségre készülvén ismét összedobtam egy fincsi kis süteményt - ahogy én szeretem 😉
Belepakoltam a pogács sütemyényes vájlingomban, aztán tettem a napi dolgaimat, pl. hogy lefényképezzem a napi mannám, de valami máshogy nyúltam elébb...
Elővettem a fotómasinát, egy kisebb edénybe raktam a mannát, de megy csörrent a telefonom... majd aláírtam egy szerződést... beszélgettem a szomszédnénivel... meg ilyesmi..
Most az elmúlt 20 percben átpakoltam ezt a finom mannát, a legkisebb vájlingba és hama-hama elkészítettem a fotókat 😁











FÜSTÖS POGÁCSA
  SAJTTAL ÉS KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
60 dkg liszt
12,5 dkg vaj (ekkora volt egy darab, itthon vettem észre, hogy nem 10 dekás 😮...és ez így volt jó)
15 dkg parasztkolbász 
10-12 dkg füstölt sajt
2 dl tej + cukor
5 dkg élesztő
1 p. 20% tejföl (175g)
1 db tojás
bors, só
A kolbászt szép apróra vagdossuk a sajtot lereszeljük.
-A kolbászból lehetőleg, puhább, zsírosabbat válasszunk, ne legyen száraz/keményebb fajtát.-
Az élesztőt felfuttatjuk, langyos, kézmeleg cukros tejben.
A vajat egyállagúra morzsoljuk a liszttel, beleszórjuk a sajtot, megsózzuk, elkeverjük
A tojás szétválasztjuk.
Aztán a lisztes részhez adjuk az élesztőt, a tojássárgáját és a tejfölt, aztán alapos gyúrással, összedagasztjuk.
Az így kapott tésztát, langyos helyen, 20 percet pihentetjük, majd centis vastagságúra kinyújtjuk, megszórjuk az aprított kolbásszal, kicsit belenyomkodjuk a tenyerünkkel...










...aztán jobbról-balra, balról-jobbra, fentről-le és lentről -fel meghajtogatjuk; újabb 20 perc pihentetés, kelesztés után még egyszer elvégezzük, ezt a hajtogatást.










Ezután még legalább 20-25 percig kelesztjük (lehet több is, szépen keljen meg), majd kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, egy szaggatóval kiszaggatjuk, tepsire, sütőlapra pakoljuk, megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk a maradék sajttal 10-15 perig pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt szépen megsütjük. a sütőjét mindenki maga ismeri ezért a finomtészták sütése közben figyeljünk rá!
Csak 1 okosság: Kelt tésztáknál, mit azt már írtam többször is, gyúráskor, a kezünket lisztezzük és ne a tésztára szórjuk a lisztet, valamint laza, de határozott mozdulatokkal dolgozzunk illetve a kézi robotgép dagasztórésze megkönnyíti a munkánkat!
















Majdnem elfelejtettem 😧
  Legjobb sütemény a pogácsa!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése