TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. november 6., szerda

Hát igen!

Nyúlfilé! Hát igen; erre is igaz az a „bölcselet”, hogy az igazi jóból keveset adnak :/
Biztos hozzá lehet jutni, nagyobb tételben is (ha megfizeted), de egy nyúlnak csak egy illetve kettő van. Az ilyen és a hasonló húsokból, húsokat, ügyesen eltudjuk osztani, akár egy négy tagú családnak is, ha leleményesek vagyunk. Persze az időnkből áldozni kell egy keveset „még erre is”, de megéri! Mindenkinek jut, finom, kizökkenti, kiemeli, feldobja a már megszokott étkezéseinket és talán egy picikét ünnepivé is teszi a mutatós előétel!
Persze lehet főétel is, ha van belőle bőven; de megvalva az igazat, én egy egész nyúlét megettem és akkor is csak előételnek éreztem. (Biztos kicsi nyuszi volt)    














NYÚLFILÉ, MÁJÁVAL ÉS SÜTŐTÖKKEL,
               PIKÁNS FEKETE RETKEN TÁLALVA
(Mézes-gyömbéres nyúlnyárs)
Hozzávalók:
1 nyúl filéje (2 db)
1 nyúl mája
1 karika sülőtök
1 db fekete retek 
1 dl fehérbor (ebből egy korty má' nekünk is jut; meg kell kóstolni mivel főzünk)
őrölt gyömbér
petrezselyemzöld
méz

olívaolaj
A nyúlfiléket egyforma, négy (2×4) darabra vágjuk; őrölt gyömbérrel és sóval bedörzsöljük, pihentetjük 5-10 percig.
A fekete retket kb. 1 centis szeletekre szeleteljük, lesózzuk, pihentetjük.
A sütőtök karikát nyolc cikkre vágjuk.
A májat is nyolc felé osztjuk.
Ezután ügyesen nyársra húzzuk a hozzávalókat, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon lassan megpirítjuk minden oldaláról őket. Amikor már szép szín kaptak, egy-egy kis kanál mézzel megcsepegtetjük és a serpenyőt egyből lefedjük egy fedővel, levesszük a tűzről, tálalásig félre tesszük, hogy saját gőzében párolódjon, puhuljon.
Lesózott fekete retket, konyhai törlőpapírral szárazra töröljük, és olívaolajon szépen lassan megpirítjuk. Amikor már szép a színe rálottyintjuk a bort, beleszórunk egy jó adag aprított petrezselyemzöldet és egy kanál mézzel koronázzuk, gyenge lángon elforraljuk, de egy kevéske „levet” hagyunk alatta, amit olajjal még dúsíthatunk és locsoljuk meg vele ezt a pompás ki előételt.
Aki a fekete retek ízét túl „durvának” találja  (nem szereti) az használjon helyette vaj retket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése