TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. október 4., péntek

Kisvárosi konyha avagy Varázslat hétköznapokra 6.

Hogyan lehet finom, szaftos tölteléket készíteni?
Egyszerűen; nézzünk körül a boltban és gondolkodjunk! Nem biztos hogy a felvágottas hűtőpultban kell keresgélnünk... Nézzünk csak meg, mi van a konzervek közt; persze nem a májkrémre gondolok, mint Hajós András :), hanem a melegszendvicskrémre. 
Igen, a különböző ízesítésű melegszendvicskrémekre; valószínűnek tartom, hogy már sokan kipróbáltuk ezeket a készítményeket (ha csak nem vagyunk megrögzött gépsonkások), sőt remélem néhányan próbálkoztunk már hasonlók készítésével is. (hajrá)
Most viszont az egyszerűség jegyében, bóti melegszendvicskrémet fogunk használni a hús töltéséhez, mellé pedig egy egyszerű <(már röstellem ennyiszer leírni, de valóban sokszor az egyszerűségben van a nagyszerűség) pikáns és valóban zöld köretet készítünk, friss kelbimbóból. 
Tapasztalat! Nem vagyok finnyás, de mégis azt kell mondanom, hogy a fagyasztott kelbimbó, néha (gyakran) a kesernyés kategóriájában tartozik (de nem ehetetlenül!), amitől sokunknak el mehet a kedve; éppen ezért ajánlom, ha tehetjük frisset vásároljunk vagy termeljük meg magunknak.















PROVÁNSZI TÖLTÖTT KARAJ, 
        CITROMOS KELBIMBÓVAL
Hozzávalók:
4 adag sertéskaraj
1 dob. provánszi ízesítésű
              melegszendvicskrém
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírhoz
60 dkg kelbimbó
1 citrom
4-5 ek. olívaolaj
bazsalikom
petrezselyemzöld
bors, só
A karajt felszeleteljük, kiklopfoljuk. A szeletek közepére tesszük a melegszendvicskrémet és ügyesen félbehajtjuk őket, úgy hogy a széleire ne kerüljön „töltelék”és így szépen összetapadjon a hús. Elég ha csak a kívülről sózzuk meg, mert a melegszendvicskrém ízes és ez sülés közben átjárja az egészet.
A szokásos módon panírozzuk (közben azért figyeljük, mert ez egy elég laza töltelék), a morzsába keverhetünk különféle magvakat. Forró olajban szép lassan kisütjük.
A kelbimbót mossuk meg, vágjuk negyedekbe és forrásban levő vízben max.: 3-5 percig főzzük.
Közben a citromot nagyon vékonyan (pl.burgonyahámozóval) hámozzuk meg CSAK A SÁRGA RÉSZÉT! és vágjuk hajszálvékony csíkokra; majd facsarjuk ki a levét, és egy akkora tálba amibe a kelbimbó is bele fog férni, keverjük össze az olajjal, ezt célszerű egy kicsi habverővel, sózzuk, borsozzuk, szórjuk bele a citromhéj csíkokat. A bazsalikomot és a petrezselyem zöldjét durván aprítsuk fel és keverjük a citromos öntetbe. 
Közvetlen tálaláskor, a még meleg kelbimbót alaposan forgassuk át az öntettel és tálaljuk a töltött karaj mellé.
Ezt a köretet hidegen salátaként is fogyaszthatjuk.

2 megjegyzés:

  1. Igazad van, sokszor nem kell nagy dolgokat véghezvinni ahhoz, hogy egy jó és ízletes ételt kapjunk. Tetszik ez az ötleted is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) örülök, hogy tetszik, tetszenek az ötleteim.

      Törlés