TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. június 23., csütörtök

A világ konyhája - magyarul 3.

A balkáni ízek népszerűsége  elsősorban a kerti partikon és grill vacsorákon érvényesül illetve teljesedik ki. Ki ne hallott volna már csodálatos történeteket arról, hogy egy-egy Horvát vagy Szlovén tenger parti nyaralás alkalmával micsoda finom ételeket kóstoltunk meg.
-Te, ott minden étteremnél kint az udvaron, vagy olyan is volt ahol a út mellett  grillen sütöttek mindent. Ne tudd meg milyen jó  csábító illatok szálltak minden fele. Ha a kocsival lassítottál, már egyből meg is álltál, nem bírtál tovább menni. Te, mint a rajzfilmekben - meg érint az a csalogató illat, bele mászik a orrodba, egyből elalélsz, önkívületbe esel, behunyod a szemed és elindulsz arra amerre az illat irányít. A fejed előre tolod, orrod megnyúlik egy kicsit és csak mész, fölötted egy gondolat jelben, pirosra sült malacok, tehenek, különböző madarak, kisebb- nagyobb halak keringenek körbe-körbe, és csak mész, amikor pedig megkóstolod.... áááhhh, Te, azt el sem lehet mondani...
-Aha, hallom.
-Te, ezek mindet ott sütnek. Nagy szelet húsok, oldalas, óriási steak-ek, Te olyan halak amilyent még nem is láttam. De az összes közül a legfinomabb, egy ilyen pici kis rudacska volt, valami darálthúsos cucc, adtak belőle 6-8 darabot is. Te, amíg kint voltunk Én csak ilyent ettem. Volt ahol el volt lapítva, vagy ilyen kerek volt és lapos, csak azt valami másnak hívták. Olyan volt mint a mi fasírtunk, csak... egészen más.
-Aha, ???
-Te, meg adtak hozzá ilyen paprikakrémet, tudod mint a mi Erős Pistánk felesége Édes Anna, csak ez világosabb, azt hiszem valami zöldség is van benne.
-Aha, finom lehetett...
-Ja! meg rengeteg lilahagymát adtak hozzá. Te, addig nem nyugodtam, amíg az egyik szakáccsal neki nem álltam haverkodni. Képzelheted az Én német akcentusu, olaszos angolommal, fele magyarul, nem volt egyszerű; de mindenképpen ki akartam szedni belőle a receptet.
-Aha, és sikerült?
-Te, nem tudom, olyant magyarázott, hogy valami mixflejs- gondolom darláthús vegyesen, meg aglió garlik-  szerintem a fokhagyma, voda meg valami szoda valamit? Lehet, hogy átakart bas verni? Ismersz Te ilyen kajátkat?
-Ááá, nem.
-Naa.
-Na, jó.


Csevapcsicsa, Ajvar és a Plejskavica

Ez a darálthúsos rudacska valóban végig követhető az egész balkánon illetve a tenger parti falatozók, büfék kínálatában. Természetesen az ízesítése és a neve minimálisan változhat. De valóban csak apró különbségek vannak pl.: picit borsosabb, picit fokhagymásabb van ahol egy leheletnyi fűszepaprika van benne, akár csípős is lehet, van ahol a borsikafű és (vagy) a rozmaring arányát változtatják. A formáját tekintve az alap a rudacska, de találkozni az ellapított változattal és hosszába nyársra vagy hurkapálcára húzva is. A nevében egy-egy betű eltérés akadhat. Romániában az ilyen féle étket Mititei-nek vagy Mici-nek (amit a végén egy elcsípet hanggal Miccs-nek) hívnak. Kettő lényeges dolog van amit mindenhol betartanak; az első mindig VEGYES húsból készül, - általában mérvadó a marha, zsírosabbként a sertés és egy kevés birka a különlegesebb íze miatt. Romániában és ahogy haladunk, az úgymond muzulmánabb ajkú vidék felé, változik a húsok aránya, inkább és értelemszerűen a birka veszi át a főbb szerepet. A második fontos dolog pedig az,hogy igazi jó csevapot csak GRILLen lehet sütni.
Én, pulykahússal készítem; azért, mert ha, tudok is szerezni némi birkahús, egy kis "aprópénzért " :( az biztos hogy nem fogom ledarálni :)
Csak 1 érdekesség: a csevap "tésztájába" mindig raknak szódabikarbónát (kb.: 1 kg hús / eg csapott mokkás kanál szódabikarbóna), ez lazítja az állagát; ha túl sok, a csevap, nem pattanós, hanem gumis lehet. Ami még érdekes lehet az a jéghideg víz (kilós mennyiséghez kb.: 2-3 evőkanál, de ezt igazából érezni kell - na,ja a gyakorlat).

Az Ajvar egy kellemes ízesítésű paprikakrém, padlizsánnal; ma már nálunk is kapható édes és csípős változatban. Érdemes megkóstolni. 

A Plejskavica lényegében megegyezik a csevappal; a különbség az, hogy a csevap fokhagymával, a plejszka vöröshagymával készül és kerek, lapos. 














CSEVAPCSICSA
Hozzávalók:
50 dkg marhahús
30 dkg sertéshús
20 dkg pulykahús
3 ger. fokhagyma
1 csapott mokkás kanál
   szódabikarbóna
2-3 ek. jéghideg víz
rozmaring
borsikafű
bors, só
A húsokat ledaráljuk és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. A fűszereknél ( az én ízlésem szerint) a borsikafű dominál. Az így kapott masszát még egyszer át daráljuk, ha van kisebb lyukú tárcsán. Hozzáadjuk a vízben feloldott szódabikarbónát és alaposan összegyúrjuk. Egy éjszakán át hűtőben érleljük, rudacskákat formálva, grill rácson megsütjük. Ajvarral és lilahagymával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése