TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. június 2., csütörtök

Több, mint szendvics 1.

A XVIII. században élt, egy bizonyos Lord John Montagu Sandvich nevű angol politikus. Sandvich tartomány 4. grófja, erre utal a név végződése is. A gróf úr nagy kártyás volt. Ha tehette volna egész nap a kártyaasztal mellet ül; talán még éjszaka is, csak akkor a partnerek pihentek. Amikor belemelegedett (szinte mindig) egy partiba, még arra sem fecsérelte a időt, hogy felálljon az asztaltól és egyen valamit. Szolgáinak megparancsolta, hogy hozzanak neki olyan étel amit könnyen kézzel is ehet, tápláló és  természetesen finom. 
Két szelet kenyér közt egy szelet hús; valószínüleg ez volt az első szendvics. Köszönjük. 

A padlizsán, törökparadicsom, tojásgyümölcs, ki így, ki úgy ismeri; azon zöldségfélék egyike, melynek ásványi-, és rostanyag tartalma mellett kiemelkedő az A, B1 és B2 vitamin tartalma is. Padlizsán vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy szép fényes legyen a külseje, kellemes puha legyen (nem túlzottan), de az ujjunk nyoma ne maradjon benne és ne legyen ráncos a héjja. A padlizsánt szinte minden módon elkészíthetjük; rántva, grillezve, töltve, rakottan, de készíthetünk belőle salátát és levest is. A métán népszerű padlizsánkrémhez pedig a későbbiekben én is szeretnék egy-két tippet adni. A padlizsánt szeleteléskor, daraboláskor sózzuk le ezzel enyhíthetjük a kicsit kesernyés izét. Ha serpenyőben sütjük, "grillezzük", textúrájánál fogva, hajlamos meg szívni magát olajjal; ezt némileg úgy tudjuk kiküszöbölni, hogy tovább hagyjuk a sóval állni és jól leitatjuk ( kinyomkodjuk) egy szalvétával, papírtörlövel.
A padlizsán az egész világon népszerű zöldségféle, nekem mégis kelet felé indul az agyam, ha rágondolok. A közel-kelet hangulata zamatos, füstös levegő, édes, csípős, fűszeres..., valami ilyesmi...

















PADLIZSÁNSZENDVICS 4db
Hozzávalók:
15 dkg pulyka medalion
1 db padlizsán
1/2 fej vöröshagyma
5 dkg mazsola
1 db tojás
borsikafű
bors, só
4 szelet lapkasajt
4 szelet pirítós
A hagymát és pulyakhús apró kockákra vágjuk és egy kis margarinon összepirítjuk őket. Az utolsó pillanatban hozzáadjuk a beáztatott mazsolát, sózzuk, borsozzuk, és borsikafűvel ízesítjük. A tojást elhabarjuk, ráöntjük a mazsolás húsra és rántotta szerűen, állandó keverés mellett, jól (picit szárazra) megsütjük. A padlizsánt felszeleteljük, (legalább 8 szeletre  van most szükségünk), lesózzuk és meggrillezzük. A pirítósra rakunk egy karika padlizsánt, ráhalmozzuk a hús negyed részét, betakarjuk egy szelet sajttal (lehet reszelt is) és ráhelyezünk még egy szelet padilzsánt.
Igazából ez egy villás szendvics; a pirítóst akár mellé is adhatjuk, de párolt rizzsel is tálalhatjuk. Ínyencek próbálják meg egy picit csípősen is. A maradék grillezett padlizsán karikákat megszórom durva borssal és meglocsolom balzsamecettel, lefóliázva másnap reggelig hűtőben érlelem. Friss magos zsemlébe vagy buciba rakva, saját formájában hagyott padlizsánkrémre hasonlító finom falatokat kaphatunk.
Csak 1 jó tanács: sajt vásárlásnál (is) nézzük meg mit veszünk, rá van-e írva, hogy sajt! Egyre gyakrabban (sajnos) találkozhatunk olyan termékekkel, ami nem hamisitvány!, de az sincs ráírva, hogy sajt. Pl.: "Pikpak" szelet vagy lapka, illetve nagyban "Pikpak" rúd, és az apró betűs részben az olvasható: sajtszerű élelmiszer készítmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése