Csak 1-2 érdekesség a rizsről: a világ elfogyasztott rizs mennyiségének 90%-át Ázsiában termelik.
Bizonyos ázsiai nyelvekben a rizsre és a evésre használt szavak azonosak vagy nagyon hasonlóak.
Bizonyos ázsiai nyelvekben a rizsre és a evésre használt szavak azonosak vagy nagyon hasonlóak.
Európában az évi átlag rizs fogyasztás megközelíti a 10 kilót, személyenként; Ázsiában 100 kiló körül mozog.
A rizs nem vízinövény; az, hogy mégis vízzel elárasztott területeken termesztik nagy mértékben, annak köszönhető, hogy így védekeznek bizonyos gyomnövények és kártevők ellen.
2005-ben 700 millió tonna rizst termeltek a világon.
A gyuvecs, a legtöbb utalás szerint egy szerb étel melyet rizzsel, burgonyával, zöldségekkel és hússal készítenek. De, természetesen a szláv ajkú népeknél, szinte mindenhol előfordul az ilyen vagy ehhez hasonló étel. Ezt is 100+100 féle módon lehet elkészíteni; a Bolgárok zöldbabbal, a Görögök durumlisztes rizstésztával, padlizsánnal vagy éppen babbal, esetleg zöldborsóval és létezik vegás variáció is. Némely receptben Szerb lecsónak nevezik; ennél értelemszerűen a paprika és a paradicsom dominál.
Én így készítem és bátran ajánlom mindenkinek:
Hozzávalók:
60 dkg burgonya
15 dkg rizs
60 dkg pulyka combfilé
35-40 dkg cukkini
2-3 db paprika35-40 dkg cukkini
2 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
1 kis doboz paradicsompüré (70 g.)
1 p. tejföl
1 db tojás
majoránna, kömény
babérlevél
bors, só
A burgonyát megfőzzük.
Elkészítjük a párolt rizst, amit 1-2 szál babérlevéllel és majoránnával ízesítünk.
A hagymát és a pulykahúst 1×1 centis kockákra daraboljuk, és egy kevés zsíron, egyszerre összepirítjuk. Amikor a hús elveszti színét, hozzáadjuk a paradicsompürét és ezzel is pirítjuk még egy kicsit, de vigyázva, hogy a püré meg ne égjen. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítjük, pörkölt szerűen, kevés lével készre főzzük.
A tejfölt és a tojást összekeverjük, egy csipet sót és borsot adhatunk hozzá.
A zöldségeket felkockázzuk, a rizst és a húst összekeverjük.
Egy kisebb méretű tepsit kizsírozunk, zsemlemorzsával megszórjuk.
A tepsi aljára karikázzuk a burgonya felét, megszórjuk a kockára darabolt paprika, paradicsom és cukkini felével, a tejfölt szintén két részre osztjuk, és meglocsoljuk vele.
Ezután a hússal összekevert rizs jön, és a maradék zöldségek és a tetejét pedig burgonyakarikákkal zárjuk le és a tojásos-tejföllel lekenjük.
Forró sütőben, kb.:40 perc alatt szépen megsütjük.
Remek êtel!
VálaszTörlés