TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. június 19., vasárnap

Oh, my grill

A grill partik egyre nagyobb teret hódítanak maguknak; és már nem csak baráti , társas összejöveteleken a hétvégi háznál, hanem az éttermek is ezzel a látványossággal próbálják a vendégeket magukhoz csalogatni.
Grillezésről olvashatunk már mindenhol, magazinokban, napilapokban, szépen illusztrált könyvekben, mondhatnám, ilyenkor, szezon idején, még a (kerti) csapból is a grill folyik. Ez nem baj, de ha a jó pap is holtig tanul, engedjétek meg, hogy egy-két dolgot én is elmondjak.
A grillre váró húsokat, akár a  zöldségeket is, mindig pácoljuk be.
Mindig jó minőségű alapanyagokat vegyünk és ha lehet ne fagyasztottat.
A pác ne legyen túl olajos, mert a lecsepegő olaj könnyen lángra kaphat.
A pácolásnál ne használjunk sót, mert az kivonja a húsból az értékes húsnedveket.  Pácsókkal, pác fűszerkeverékekkel megkönnyíthetjük a munkánkat és még ehhez is tehetünk ínyünkre való dolgokat. Minél tovább pácolódik a hús annál finomabb és puhább lesz; de a túl pácolás sem jó.
Hosszabb idejű pácolásnál a húsokat célszerű néha, átforgatni.
A pácolt húsokat üveg vagy kerámia edénybe tegyük, a műanyagban befülledhet.  A fém edényekről megoszlanak a vélemények, de rövid idejű illetve villámpácoknál nyugodtan használhatjuk.
Minimum pácolási idők:
Marha-, és sertéshúsok: 2-6 óra
Vadak: 1-2 nap
Szárnyasok: 2-4 óra
Halak, tengeri bigyók: 30 perc-1 óra
Zöldségek: 10-30 perc
Nagyon fontos még , a grillsütő, (rács, tárcsa, lap, stb...)  megfelelő előkészítése!
Na,és megfelelő mennyiségű sör behűtése XD
A pácok alapja általában az olaj, ehhez adhatunk mustárt, kechupot, borsot, chilit, hagymát, fokhagymát,  zöldfűszereket, de kerülhet bele citrom, narancs és (hallottam) próbáltam már kiwit  is (de ezzel még úgyis találkozhattok), sőt egy kevés borecet, gyümölcsecet, balzsamecet és egy picike alkohol :)) sem árt.
Most pedig, egy egyszerű grilltárcsán készülő étek következzen:















GRILLRŐL PATTANT
ZÖLDSÉGES, SZÁRNYAS APRÓPECSENYE
Hozzávalók:
80 dkg vegyes szárnyashús
2 db sárgarépa (kb.:30 dkg)
1 db kisebb, zsenge karalábé ( kb.:20 dkg)   } a zöldségek súlyát már tisztítva mértem
1 db új zeller (kb.:15 dkg)
2 fej vöröshagyma

a páchoz:
1 ek. mustár
majoránna
őrölt szerecsendió
bors, olaj
A húsokat felcsíkozzuk és bepácoljuk, a zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a hagymát félfőre, félkarikára szeljük.
A felmelegített grilltárcsára rádobjuk a lecsöpögtett, nem túl olajos húscsíkokat. Ha túl forró a tárcsa, hirtelen letapadhat a hús és a későbbiekben a letapadt darabkák meg éghetnek! Amikor a hús már kicsit megpirult, megsózzuk és hozzákeverjük a felszeletelt hagymát és a lereszelt zöldségeket. 5 perc alatt összemelegítjük, összesütjük (én úgy szeretem, hogy a zöldség még egy picit roppanós legyen), ha szükséges utóízesítjük, és meg szórhatjuk  zeller vagy petrezselyem zöldjével.
Csak 1 ötlet: ha az utolsó pillanatokban meglocsoljuk egy kis balzsamecettel vagy fehérborral, és fűszerezzük kakukkfűvel, bazsalikommal, akkor egy Mediterrán jellegű ételt kapunk.
És még 1: ha az utolsó pillanatokban meglocsoljuk egy kis szójaszósszal, és fűszerezzük gyömbérrel, adunk hozzá egy pici fokhagymát, akkor egy Kínai jellegű ételt kapunk.

A héten még találkozunk! Sayonara (ja, ez Japán?, pff, namindegy, cső)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése