TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. február 14., hétfő

Vallomások Valentin napra 3.

Szeretlek. szeretlek, szeretlek,
egész nap kutatlak, kereslek,
egész nap sírok a testedért,
szomorú kedves a kedvesért,
egész nap csókolom testedet,
csókolom minden percedet.

Minden percedet csókolom,

nem múlik ízed az ajkamon,
csókolom a földet ahol jársz,
csókolom a percet, mikor vársz,
messziről kutatlak, kereslek,
szeretlek, szeretlek, szeretlek.


Szabó Lőrinc



ÉDESEN TÜZES CSIRKEROLÁD
       MAZSOLÁS RIZZSEL  
  ÉS PIKÁNS MAJONÉZZEL
Hozzávalók:
4 db csirkemell 70-80 dkg
4 adag rizs
10 dkg mazsola
csípős paprikakrém
sárgabarack lekvár
babérlevél, só

a panírhoz:
liszt, tojás
zsemlemorzsa
a mártáshoz:
majonéz, de lehet tartármártás is
chillipor
őrölt fahéj

A csirkemelleket hosszában ketté szeljük és szétnyitjuk őket, finoman megklopfoljuk, de nem túl vékonyra. Mind két oldalról megsózzuk és a belső felüket bátran megkenjük az 1-1 (ez ízlés szerint változhat) arányba kevert lekvárral és paprikakrémmel. Az így kapott szeleteket alufóliában, roládokká tekerjük, a végeit jól lezárjuk. A befóliázott roládokat forrásban levő vízben vagy sütőben 10-15 percig elő pároljuk. Erre azért van szükség, hogy a hús könnyebben átsüljön és a panír se égjen meg, egyszerűbb legyen a panírozás, illetve az ízek jobban összeérjenek. A bekenegetést és a roládolást előző este is elvégezhetjük így egy kicsit pácoljuk a húst. (De ez nem fontos.) A roládokat, ha már nem túl forró kicsomagoljuk és a szokott módon panírozzuk, szép pirosra sütjük.
Elkészítjük a párolt rizst, hagyma nélkül, de egy szál babérlevéllel ízesítve és amikor felengedjük a forrásban lévő sós vízzel, beletesszük a gondosan átválogatott és megmosott mazsolát.
A majonézt ízlés szerinti mennyiségben fahéjjal és chilivel kikavarjuk.

Akinek a majonéz túl tömény, készítheti tartármártással is. Bár tartárral inkább a hagyományos "édes" fahéj ízt érezzük, pedig a fahéj nem édes fűszer csak mi annak szoktuk meg és másba nem merjük használni, a tartárban meg ugye ott a porcukor.
A fahéjat, ha natúran megízleljük és tudunk elvonatkoztatni, inkább a csípős íz felé közelít alattomosan. Bátran próbálkozzunk vele hús-, és zöldség ételek készítésekor. Természetesen Keletről származik (azok meg mindent megesznek), emésztést javító és étvágy gerjesztő hatása is ismert.
Először Egerben találkoztam ezzel az ugyancsak érdekes majonéz variációval, és mondhatom nagyon megkedveltem (tudod Őrült vagyok). A csípős-lekváros húst, pedig egy szakács barátom grillezte egy partin, nagy sikerrel. Ezek után meglepő lenne, ha a rizs az én ötletem lenne, bár a babérlevéllel még nem találkoztam sehol se. A mazsolás rizzsel, még a '80-as években ismerkedtem meg, Frank Júlia jóvoltából.
Na!! így kell összelopkodni egy receptet. Lopkodni?, vagy egyszerűen csak összevariálni a tanultakat, látottakat, hallottakat, kóstoltakat, stb...
Fantázia, bátorság, jó étvágy!!!

1 megjegyzés: