TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. március 29., csütörtök

Túró és tárkony avagy Jó értelemben, érdekes

Amikor az emberfia egy új ízzel, egy új kombinációval találkozik, nem árt egy pillanatra letisztítani az agyunkat, és úgy értékelni, tehát elvonatkoztatni, a megszokott ízektől.
Egyébként erre, létezik egy "bölcs" vélemény: -Aha, érdekes!
A napokban eszembe jutott, egy szlovén kollégák által kedvelt, illetve Szlovéniában gyakori, hagyományos, népi, klasszikus ízesítés, amit kalács, és hasonló kelt tészták töltelékénél használnak.
Gondoltam rákeresek a neten, és nagy (na, azért nem olyan nagy) meglepetésemre nemigen találtam rá hivatkozást illetve receptet. Sőt!
No, gondolhatjátok, hogy több se kellett nekem hogy közkincsé tegyem, ezt a pompás és meglepő íz-varázslatot 😉
Ami jó értelemben érdekes, és finom 👌 












TÁRKONYOS-TÚRÓS KIFLI
36 db
Hozzávalók:
-a tészta-
45 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás + kenés
2 dl tej
3 dkg élesztő
3 ek. kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor
csipet só
-a töltelék-
45 dkg túró (gyanítom az idő, árpolitikai, vasfoga rágta le, azt az 5 dekát, az elmúlt években)
3-4 ek. tejföl
10 dkg kristálycukor
4 tk. morzsolt tárkony 
Az élesztőt, a cukorral ízesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk.
A vajat szépen elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, valamint egy csipet sót.
A vajas lisztbe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és laza mozdulatokkal, de alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk.
(Ugyi, már többször írtam, hogy a finom kelt tészták, gyúrásakor, inkább a kezünket lisztezzük, ha kell többször is!) 
Az így kapott tésztánkból 3 egyforma cipót formázunk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A túrót, tejföllel és a cukorral kikeverjük, morzsolt tárkonnyal ízesítjük.
(Túrót, többféle állagban kaphatunk, amit a tejföl mennyiségével lazíthatunk szükség szerint, az is előfordulhat, hogy kevesebb tejföl kell, mint amit írtam, a lényeg, hogy ne legyen túl híg. Természetesen, ha van friss tárkonyunk, akkor még finomabb, zamatosabb lesz a töltelék.)
A cipóinkat kb. 35 centis körökké kinyújtjuk, aztán egy éles késsel 12 egyforma cikkre vágjuk.
A cikkek külső széleire egy teáskanál segítségével elhelyezzük a tölteléket, és ügyesen feltekerjük őket.
Tepsire, sütőlapra pakoljuk a kifliket, tetejüket felvert tojással lekenjük, és langyos helyen újabb 30 percig kelesztjük.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 20 perc alatt szépen megsütjük
(A sütőjét mindenki maga ismeri, tehát sütés közben figyeljük, ezt a finomságot.)



1 megjegyzés: