TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. március 9., péntek

Kelbimbó és vagdalt avagy Most jut eszembe

Azt meg még nem is mondtam, hogy 10 dkg kelbimbó elfogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünket. 
Na, most ha 4 főre, 50 dekát számolok az jó, és még nem jelenti azt hogy C-vitamin túltengésen lenne 😁
Mert a C-vitamin: a szervezetünk számára nagyon fontos, segít az inak, ínszalagok, a bőr, valamint a csontok fejlődésében, jó hatással van a koleszterinszintre, megkönnyíti a megfázás és a stressz okozta nehéz időszak elviselését, tehát fontos antioxidáns, és erősíti az immunrendszert. 
Akármennyire fontos és ajánlott vitamin, nem árt azt sem tudni, hogy néhány perces főzés, párolás után, már csökken a vitamin-tartalma, és egy hosszabb, főzés során akár 50% -a is "elszállhat". Ezért, ha tehetjük, nyersen fogyasszuk a legjobb C-vitamin tartalmú zöldségeket, gyümölcsöket.
Csak néhány ezekből: chili paprika, zöldpaprika, vörös káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, savanyú káposzta, brokkoli, karfiol, karlábé, petrezselyem; kiwi, piros és fekete ribizli, egres, citrom, narancs, grapefruit, eper, csipkebogyó; fűszerek közül a kapor és a kakukkfű, valamint a szárított koriander, a manapság szerencsére "divatossá vált" acerola és homoktövis.















EGYBEN SÜLT PULYKAVAGDALT, 
               KELBIMBÓVAL
Hozzávalók:
50 dkg darált pulyka combhús
50 dkg kelbimbó
1 fel vöröshagyma
2-3 ger. fokhagyma
2 db tojás
3 ek. zsemlemorzsa
20 dg szeletelt bacon
fűszerpaprika
majoránna
bors, só
A kelbimbót szükség szerint megtisztítjuk, felnegyedeljük, és forrásban lévő, sós vízben 3-5 percig főzzük, majd egyből leszűrjük, lehűtjük.
A vöröshagymát felaprítjuk és 2-3 ek. olajon aranysárgára pirítjuk.
A darált húst, a hagymával, zúzott fokhagymával, a tojásokkal, a zsemlemorzsával , picike fűszerpaprikával összekeverjük, sóval, borssal és majoránnával ízesítjük.
Ezután alaposan beleforgatjuk a kelbimbót.
Egy pástétom formát (szögletes őzgerinc), kibélelünk a bacon szeletekkel, majd beletöltjük a kelbimbós-vagdalthúst jól lenyomkodjuk, finoman az aszathoz is „csapkodhatjuk”, hogy a lehető legjobban összetömörüljön, a massza.
Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 1 óra alatt szépen megsütjük, 5-10 perc pihentetés után felszeleteljük; szebben tudjuk szeletelni, ha egy peremes (mert egy kevéske lé összegyűlik alatta) tálra, tálcára kiborítjuk, kifordítjuk.
Ha köretet kívánunk hozzá, az legyen szabadon választott, de véleményem szerint, a köretet már belesütöttük, és egy laza kis saláta, bőven ölég hozzá.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése