TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. december 28., szerda

Pogácsa és tepertő avagy ...és vége az évnek 1.

Minden különösebb komment nélkül, készüljünk az év végére.














TEPERTŐKRÉMES POGÁCSA
Hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg teperőkrém
2 dl tej +cukor
5 dkg élesztő
1 p. tejföl (175g)
1 tojás + kenés
bors, só
Az élesztőt felfuttatjuk, langyos, kézmeleg cukros tejben.
A tepertőkrémet szép egységesen elmorzsoljuk a liszttel, sót és borsot adunk hozzá (a bors akár el is hagyható, de én szeretem, ha egy kicsit markánsabb,"erősebb"a töpis pogi, és még a tetejét is megszoktam szórni) 😉
Amikor ezekkel megvagyunk, az élesztő, a tojás és a tejföl hozzáadásával, alapos gyúrással, összedagasztjuk.
Az így kapott tésztát, langyos helyen, 20 percet pihentetjük, majd centisre kinyújtjuk, aztán jobbról-balra, fentről-le meghajtogatjuk; ezt a műveletet, újabb pihentetés után még egyszer elvégezzük.
Aztán ismételt pihentetés után, a tésztát kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, szaggatóval kiszaggatjuk, tepsire, sütőlapra pakoljuk, megkenjük felvert tojással, és 180 fokon szépen megsütjük, kb. 25 perc, de mint mindig, figyeljünk rá! 
Csak 1 okosság: Kelt tésztáknál, mit azt már írtam többször is, gyúráskor, a kezünket lisztezzük és ne a tésztára szórjuk a lisztet.







 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése