TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. március 17., hétfő

Nagy a világ, sok a rizsa 3.

A világ bármely részén járunk, találkozhatunk rizses egytál ételekkel, egyszerűbb, kacifántosabb, szaftosabb, szárazabb, húsos, zöldséges, fűszeres és édes. Minden nemzet büszke a magáéra, csak néhányat hadd említsek meg amit mindenki ismer, a paella, a rizottó, a sült rizs, a lecsós rizs, de akár még a sushit is ide sorolhatjuk (tudom, azért ez szélsőség).
Nálam ez most egy olyan spanyol ihletésű ételre sikeredett és egyáltalán nem bántam meg. A kolbász pikáns (csípős) fanyarsága, a kukorica édessége és a spenót frissessége pompás kis zamat parádét varázsolta a tányéromra. 
Egyébként a rizs Dél-kelet Ázsiából ered, Európa a X. század után ismerte meg, Magyarországon való termesztése csak a XVIII. században kezdődött el.














KOLBÁSZOS - KUKORICÁS RIZS, BÉBI SPENÓTTAL
Hozzávalók:
25 dkg rizs
10 dkg parasztkolbász (nem árt, ha csípős)
10 dkg bébi spenót
30 dkg csemege kukorica (konzerv)
1,5 dl fehérbor
majoránna

A kolbász kis kockákra daraboljuk és olívaolajon gyengén megpirítjuk, hogy a színét kiengedje. Ezután ráborítjuk a megmosott rizst, sózzuk és majoránnával ízesítjük, majd felöntjük a borral és kb.:3 dl vízzel, felforraljuk, belekeverjük a kukoricát. Legyengítjük a tüzet és szép lassan fedő alatt főzzük, közben egyszer-kétszer bele is kavarhatunk (most nem cél, az hogy szép, pergős riszt kapjunk) 15-20 perc elteltével lehúzzuk a tűzről és egy negyedórát pihentetjük saját gőzében. 
Tálalás előtt, a még meleg rizsbe keverjük a bébi spenótot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése